Foto: Giorgia Meloni / Facebook.

I forbindelse med utarbeidelsen av statsbudsjettet for 2023 har Italias regjering signalisert at den vil avvikle plikten til å ta imot betaling med minibank- eller kredittkort for beløp under 60 euro.

Forslaget kommer kort tid etter at Giorgia Melonis regjering har besluttet å heve taket for kontant betaling fra ett tusen til fem tusen euro, etter at tidligere regjeringer hadde senket beløpsgrensen.

I Brussel har imidlertid det siste forslaget utløst så sterk misnøye at regjeringen har sett seg nødt til å meddele offisielt at den er i dialog med EU-kommisjonen om saken, og at den «vil ta hensyn til» resultatene av disse samtalene, opplyser Corriere della Sera.

Brussel ser ikke med blide øyne på denne nye, klart mindre restriktive holdningen som den italienske regjeringen har inntatt i kampen mot kontantene. Den vet godt at EU-kommisjonens italienske økonomikommissær Paolo Gentiloni har kunngjort et «lovforslag i Europa på dette området innen en måned» med sikte på å fremtvinge digital betaling for å kunne spore kontantene bedre.

Unionens hovedargument mot kontanter er bekjempelsen av skatte- og avgiftsunndragelser. Det blir anslått at momssvindelen i Italia utgjør rundt 20 prosent.

Forsvarere av kontantene viser derimot til friheten, privatlivet og grenser for statlig kontroll, og statsminister Giorgia Meloni har anført at det ikke er noen sammenheng mellom mengden kontanter som sirkulerer, og den svarte økonomiens størrelse.

Det har sin pris å sette seg opp mot EU-kommisjonen, men EU-minister Raffaele Fitto vil ikke desto mindre arbeide med Brussel for å finne en løsning i saken der det italienske regelverket ikke vil stride mot unionens, opplyser Corriere della Sera.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.