Nytt

EU-kommisjonens hovedkvarter i Brussel. Foto: Corentin Béchade / Wikimedia Commons.

EU-kommisjonen har ikke uventet formelt forkastet Italias forslag til statsbudsjett for neste år, og har med det åpnet for igangsettelse av en straffeprosedyre mot landet, som kan ende med bøter på opptil 0,5 prosent av BNP.

I tråd med det som tidligere er blitt kunngjort, er det Italias store statsgjeld som får kommisjonen til definitivt å forkaste budsjettet, som tar sikte på et underskudd på 2,4 prosent av BNP.

Dette er ifølge EUs finanskommissær Pierre Moscovici den «uunngåelige logiske konsekvensen» av italienske myndigheters beslutninger, som rettferdiggjør en prosedyre mot Italia, skriver Corriere della Sera.

Ifølge det som sies av kilder hos Femstjerners­bevegelsen og statsministerens kontor, har regjeringen nå til hensikt å gi en detaljert redegjørelse for målene og parametrene inneholdt i budsjettet, men uten å foreta noen endringer.

Statsminister Giuseppe Conte er overbevist om fornuften i budsjettet, som går dypere enn de rene tallene, skriver Milano-avisen. Moscivici sier på sin side at kommisjonen etter tallrike møter med Italias finansminister Giovanni Tria ikke er fornøyd med svarene den har fått på sine spørsmål.

Det er dermed banet vei for en straffeprosedyre, selv om Brussel vil avvente de andre statenes oppfatning.

Nå er det opp til medlemsstatene å legge frem sine synspunkter på vår redegjørelse innen to uker, bekrefter Moscovici.

EU-parlamentets president Antonio Tajani, som selv er italiener, advarer sitt hjemland om at «vi står alene». Renten på statsgjelden er over tre prosent, og børsen er på sitt laveste siden 2016, understreker Tajani.

«Det er ikke så mye EU som sier nei til dette budsjettet som det store flertallet av investorer og småsparere, først og fremst de italienske», legger han til.

Personer med penger i banken ser imidlertid ikke ut til å være regjeringspartienes største bekymring.

Kommentaren fra visestatsminister Matteo Salvini er mindre institusjonell: «Er det kommet et brev? Jeg ventet også på brevet fra julenissen. I Brussel sitter det skrivesyke folk som tilbringer tiden med å skrive sine små brev, noe de ikke gjorde da det kom budsjetter som var til skade for Italia.»

Salvini minner EU på at Italia er nettobidragsyter til unionen. Det må tolkes som en trussel ikke bare om å avslutte landets innbetalinger til EU, men også om at regjeringen kanskje vil blåse i å betale eventuelle bøter.

Heller ikke Femstjerners­bevegelsens talsmann Francesco D’Uva, som leder partigruppen i Deputertkammeret, viser noen tegn til å vike for EU-kommisjonen. Han sier:

«Til italienerne vil vi si at de ikke skal være redde, for vi gir oss ikke. Folk har ikke stemt på oss for at vi skal føre den samme ødeleggende politikken som de forrige regjeringene.»

Nervekrigen mellom Roma og Brussel fortsetter med andre ord. Neste episode følger om to uker.

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort:

For andre bidragsmåter, se vår Støtt Oss-side.

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!