Nytt

Roma sett fra Gianicolo-høyden 2 august 2017. Foto: Msx Rossi/Reuters/Scanpix

Den italienske regjering meddelte tirsdag kveld EU at det ikke kom på tale å endre statsbudsjettet for 2018. EU krevde at underskuddet ble redusert. Nå ligger det an til bøter.

– Budsjettet kommer ikke til å endre seg. Det gjør heller ikke balansen i det, eller vekstprognosen. Vi er overbevist om at dette er budsjettet som trengs for å få økonomien i Italia i gang igjen, sa Italias visestatsminister Luigi Di Maio sent tirsdag kveld.

Uttalelsen kom kun en drøy halvtime før fristen Italia hadde fått på å svare etter at EU-kommisjonen forkastet det italienske budsjettforslaget i oktober.

EU-kommisjonen hadde aldri sagt blankt nei til et budsjett fra et land i eurosonen tidligere, men EU-kommisjonens visepresident Valdis Dombrovskis framholdt imidlertid at de «så ikke noe annet alternativ».

EU har truet med skyhøye bøter dersom Italia ikke ville endre budsjettet. (NTB)

Igjen velger EU konfrontasjonslinjen.  Å gripe inn i statsbudsjettet er inngripende. Begrunnelse er at Italis samlede statsgjeld allerede er stor. Men rent teknisk er Italia innenfor eurosonens krav om å holde underskuddet under 3 prosent.

Frankrike har i mange år kjørt med større underskudd, uten å møte sanksjoner.

Landene i sør spør seg om det er forskjell på landene sør for Alpene og nord for Alpene, som i Romerrikets tid.

EU ser ikke ut til å ta høyde for at det er en regjering med et betydelig innslag av eu-skeptikere.

I stedet kan man undres på om EU ønsker å straffe Italia, nettopp av den grunn.

Hvor god psykologi er det?

EU velger spanskrøret, enten det er Polen, Ungarn, eller Storbritannia. Det virket overfor Hellas, og det kan ha forledet EU til å tro at avstraffelse er veien.

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!