Nytt

EUs budsjettkomissær Günther Oettinger under en pressekonferanse i Brussel den 2. mai 2018. Foto: Francois Lenoir / Reuters / Scanpix.

Konflikten mellom Roma og Brussel om Italias statsbudsjett eskalerer, skriver Der Spiegel: EU-kommisjonen truer med å avvise statsbudsjettet som den italienske regjeringen vedtok i statsråd i går, meddeler EUs budsjettkommissær Günther Oettinger til det tyske nyhetsmagasinet onsdag.

«Det er blitt bekreftet at Italias budsjett for 2019 ikke er forenlig med forpliktelsene overfor EU», sier Oettinger. Økonomi- og finanskommissær Pierre Moscovici forventes å holde samtaler i Roma denne uken. Innen to uker vil kommisjonen sende et formelt brev med sin vurdering til Italias regjering, som leverte inn budsjettet i siste liten tirsdag.

Stridens kjerne er at den italienske regjeringen har budsjettert med et underskudd på 2,4 prosent av BNP, hvilket er større enn underskuddet på 0,8 prosent som regjeringen Gentiloni budsjetterte med for 2018. Denne prosentandelen overstiger grensen som EUs interne regler setter.

Italias regjering begrunner det noe større underskuddet med behovet for investeringer og likviditet som skal sette noe mer fart i økonomien, men dette beroliger ikke kommisjonen.

Denne bemerker på sin side at Italia allerede har en statsgjeld på 130 prosent av BNP. Det kunngjorte underskuddet har sendt differansen mellom rentene på tyske og italienske statsobligasjoner opp i tre prosent i markedene, etter at den lenge hadde sunket jevnt og trutt til noe under halvannen prosent.

Striden handler imidlertid om mer enn promiller på budsjettet. Som The Telegraph observerte i forrige uke, budsjetterte Paolo Gentilonis forgjenger i statsministerstolen, Matteo Renzi, tre år på rad med et budsjettunderskudd på 2,9 prosent av BNP – et større underskudd enn den nye regjeringen legger opp til.

This was not treated as a great drama because he posed as a good European. France’s Emmanuel Macron also gets away with more latitude. This feeds a suspicion that this dispute is really about political control.

Günther Oettinger selv gjorde sitt til å nære den mistanken i mai, da han overfor Deutsche Welles reporter Bernd Thomas Riegert uttalte at finansmarkedene ville lære italienerne ikke å stemme på populistpartier i fremtiden.

For Italias regjering handler striden derfor om noe mer enn bare budsjettet. Dersom den viker for Brussel, stadfester den at det er finansmarkedene som styrer Italia. Det er den neppe rede til.

Italias visestatsminister og innenriksminister Matteo Salvini høyner i alle fall den verbale innsatsen i dette spillet. Det italienske nyhetsbyrået ANSA skriver:

«Jeg er stadig mer overbevist», sier innenriksministeren, «om at Brussel og finanslobbyen ikke kan akseptere at vi sitter i regjering. Denne reaksjonen overrasker meg ikke. De har i årevis manipulert marionetter, men nå er de tvunget til å forholde seg til to politiske bevegelser som de ikke kan true, for disse skylder ingenting til noen som helst, bortsett fra å verne om sitt folks interesser.»

Det ligger dermed an til a game of chicken mellom Roma og Brussel. Dersom ingen av partene viker, kan det først resultere i en italiensk kredittkrise, og deretter at Italia forlater euroen. Hvem er reddest for det utfallet?

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!