Nytt

Opprørspolitiet CRS anholder en mann ved Saint Lazare-stasjonen lørdag 8. desember. Foto: Piroschka van de Wouw/Reuters/Scanpix

Så kostbare at Frankrike ikke har råd til dem, ikke uten omfattende reformer, særlig av arbeidslivet. Men Macron har allerede satt seg i en svak posisjon. Han har forspilt goodwillen han måtte ha hatt hos velgerne, og må nå gi innrømmelser.

Regjeringen har selv regnet på hva løftene til koste. Det blir dyrt.

Den franske regjeringen har regnet ut at Macrons løfte vil koste mellom 78 og 97 milliarder kroner i året, opplyser talsmannen Benjamin Griveaux til BFM-TV.

Ifølge Griveaux vil det måtte kuttes andre steder i budsjettet for å finansiere de nye løftene, som blant annet inkluderer en heving av minstelønnssatsen med 970 kroner i måneden.

Protestbevegelsen «de gule vestene», som i flere uker har gjennomført landsomfattende demonstrasjoner og aksjoner, fnyser av Macrons forsøk på å komme dem i møte.

– Det er mer en budsjettjustering enn en endring av en politisk kurs. Dette et ikke i tråd med hva det franske folk vil, sier talsmannen Benjamin Cauchy. (NTB)

Hvor stort budsjettunderskudd tør Macron operere med nå som Brussel har forkastet Italias budsjett?

Litt senere på dagen kom nettopp den bekreftelsen:

Presidenten i den franske nasjonalforsamlingen, Richard Ferrand, som tilhører Macrons parti Republikken på vei (LREM), medgir at underskuddet på det franske statsbudsjettet neste år vil overstige EU-grensen på 3 prosent av bruttonasjonalproduktet som følge av Macrons løfter.

– Det viktigste er å ha et stabilt Frankrike, dette kan ikke fortsette, sier Ferrand til radiostasjonen RTL. (NTB)

Med «dette» mener han åpenbart urolighetene. Men Macrons parti forstår åpenbart ikke at presidenten har vært pådriver for et føderalt Europa, samtidig som han har uttalt seg nedlatende om Italia. Brussel refser Italia for et underskudd på 2,3 prosent, mens Frankrike vil få over 3 prosentsgrensen og det er ikke første gang.

Denne totale mangel på selvinnsikt gjør at det gamle skillet mellom Cisalpina og Transalpina – gjenoppstår. Landene i sør behandles etter en annen standard enn nord. Selv Italia.