Laurent Wauquiez taler til en forsamling av det republikanske partiet Les Republicains (LR) under et møte om innvandringspolitikk ved partiets hovedkontor i Paris den 18. april 2018. Foto: Charles Platiau / Reuters / Scanpix.

 

Etter terrorangrepet i Paris den 12. mai – hvor den 20 år gamle tsjetsjenske islamisten Khamzat Azimov knivstakk til døde én person og skadet fire andre i nærheten av operahuset i den franske hovedstaden – kommer det krav om mer resolutte sikkerhetstiltak fra opposisjonspolitikere i Frankrike.

Både det republikanske partiet Les Republicains (LR), det nygaullistiske Debout la France (DLF) og Front National (FN) ønsker seg færre ord og mer handling med sikte på å unngå flere angrep som det sist lørdag, skriver Le Parisien.

Azimov befant seg på myndighetenes såkalte S-liste over ca. 10.000 personer som antas å utgjøre en sikkerhetstrussel. Men hva er S-listen godt for hvis den ikke kan forhindre slike tidsinnstilte bomber fra å gjøre skade i Frankrike? spør Marine Le Pen på Twitter. Le Pen kritiserer også innenriksminister Gérard Collomb for bare å «stamme frem kommentarer av foruroligende tomhet» etter hvert eneste angrep.

Republikanernes partileder Laurent Wauquiez, som anklager president Emmanuel Macron både for blindhet og passivitet, er mer konkret i sine forslag: I en pressemelding etter det siste angrepet i Paris krever han på partiets vegne blant annet at de farligste personene på S-listen må interneres, og at personene på listen som ikke måtte være franske statsborgere, må utvises fra Frankrike.

Om nødvendig må det gjøres lovendringer slik at oppildning til hat mot Frankrike blir straffbart, mener det republikanske partiet. Vi kan ikke akseptere statens passivitet, kommenterer DLF-leder Nicolas Dupont-Aignan, som legger til at antiterrorlovene er utilstrekkelige.

Den franske regjeringens talsmann Benjamin Griveaux kommenterer opposisjonens utspill med at det ikke finnes noe slik som null risiko, og at de som påstår at noe slikt kan trekkes opp av hatten, lyver – en stråmann, all den tid de sentrale opposisjonspolitikerne ikke har ordlagt seg på den måten. 22 angrep er blitt avverget på 15 måneder, tilføyer Griveaux.

Det spørs nok likevel ikke om Wauquiez har de fleste franskmenn med seg i sine krav. En meningsmåling offentliggjort i Le Figaro den 29. mars viste at 83 prosent av de spurte var tilhengere av å utvise alle utlendinger på S-listen.

 
 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.