Nytt

Bildet: Den nye leder for det konservative partiet, Laurent Wauquiez, krever internering av folk på S-listen og utvisning av de med dobbelt statsborgerskap. Den norske debatten kan bli forbigått av utvklingen på kontinentet. Foto: Philippe Wojazer/Reuters/Scanpix

– Jeg ber Emmanuel Macron innstendig om å legge sin skyldtunge naivitet bak seg, og endelig ta mot til seg og gripe til de midlene som trengs for å forsvare franskmenn, twitrer lederen for Frankrikes konservative parti, Laurent Wauquiez mandag 26. mars.

Emmanuel Macron erklærte etter terrorangrepet i Trèbes, Aude: «Jeg uttrykker til hele nasjonen min absolutte beslutning om å føre krigen mot terrorisme.» Waquiez mener imidlertid at presidentens mål må være å få en slutt på terrorismen, dersom han mener alvor om å sikre borgernes trygghet.

Midlene som trengs handler om internering av islamister. Især de som av sikkerhetsmyndighetene har fått en «S-mappe», altså er registrert som en fare for republikken.

Dette var nettopp forslaget Waquiez først fremmet i 2015, og var med å presentere som lovforslag i november 2017:

10. desember i fjor ble Laurent Waquiez valgt leder for Det republikanske parti, og vil etter all sannsynlighet være den som utfordrer Emmanuel Macron i 2022.

I kjølvannet av terrorangrepet i Aude, Trèbes, hvor fransk-marokkanske Redouane Lakdim myrdet fire franskmenn og såret ytterligere fire, er det blitt satt søkelys på spørsmålet om man man kan og bør utvise franskmenn med dobbelte statsborgerskap, dersom det er funnet grunn til å plassere dem på S-listen.

Målingen som Document omtalte i går, hvor det fremgikk at 95 % av Le Points lesere – et passe konservativt og passe sentrumsorientert magasin – mener at personer med dobbelt statsborgerskap på S-listen, bør utvises, gikk neppe Wauquiez hus forbi.

Laurent Waquiez opplevde i februar et nasjonalt hopp i sin popularitet på syv prosent til 41 %, men falt senere samme måned ni prosentpoeng på grunn av at svært lite sjarmerende ord om partikolleger ble gjort opptak av og gitt til pressen.

 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.