Marine Le Pen. Stillbilde: RMC / YouTube.

Frankrikes president Emmanuel Macron er allerede på en beklagelig retrett i den varslede kampen mot islamismen i landet, hevder Rassemblement Nationals (RN) leder Marine Le Pen i et intervju med 20 minutes torsdag.

Lovforslaget som den franske regjeringen har lagt frem med sikte på å bekjempe det Macron har kalt den «islamistiske separatismen», kom sist mandag opp til behandling i Frankrikes nasjonalforsamling, hvor det kan forventes å få den nødvendige støtten, gitt den dominerende posisjonen til Macrons parti LREM.

Men brodden er forsvunnet fra lovforslaget, sier Le Pen, som tegner til å bli Macrons hovedutfordrer ved det franske presidentvalget i 2022. En fersk meningsmåling tyder på at kappløpet mellom de to kan bli tett også i andre og avgjørende runde.

20 minutes: De mener at forslaget til ny lov om «respekt for republikkens verdier» følger en «helt annerledes» linje enn Les Mureaux-talen til Emmanuel Macron i begynnelsen av oktober. Hvorfor det?

Marine Le Pen: Jeg trodde han hadde forstått at vi må kjempe mot den islamistiske ideologien. Men denne teksten er en semantisk retrett – for den snakker ikke lenger om «separatismen» – og en politisk retrett. Den fester seg nå ved alle religioner, men ikke islamistene. Noen paragrafer går i riktig retning, for eksempel de som gjelder nøytraliteten i offentlig sektor, men denne loven til Darmanin er utilstrekkelig.

Teksten bekjemper ikke islamismen?

Nei. Darmanins lov blander ting sammen og innskrenker friheten. Det er for eksempel noen hundre islamister som tyr til hjemmeundervisning for å ta barna ut av den offentlige skolen, men loven forbyr nå alle å gjøre det – det vil nå kreve tillatelse fra skolen.

Le Pen vil gå kirurgisk og mye hardere vil verks mot islamister:

Mitt lovforslag er mye klarere: Det handler om å jage og bekjempe alle utslagene av islamistisk ideologi. Jeg ville for eksempel utvise alle de 4000 utenlandske islamistene som står på S-listen. Islamismen har erklært oss krig. Vi kan ikke svare på det med en skarve administrativ politilov. Islamismen må rykkes opp med roten.

Le Pen avfeier avisens antydninger om at det er vanskelig å definere islamisme juridisk. Det finnes helt klare kriterier, svarer RN-lederen, for eksempel at man forsvarer islamisters krigsforbrytelser eller har en adferd som viser at man ikke respekterer Frankrikes grunnlov. Lignende lovverk finnes allerede for nazismen, poengterer hun, så hvorfor skulle det ikke være mulig for islamismen?

De vil forby slør i det offentlige rom. Mener De at alle kvinner som går med slør, er tilhengere av islamistisk ideologi?

Vi foreslår å forby det islamistiske sløret, i særdeleshet det salafistiske, som er et tegn på islamistisk ideologi.

Rettssystemet vil ikke ha noen vanskeligheter med å avgjøre at et slør er islamistisk, mener Le Pen.

Et slikt slør svarer til krav fra salafist-, tabligh- og wahhabi-ideologier, alle sammen ideologier som Emmanuel Macron selv ønsket å bekjempe. Disse klesplaggene er politiske, og bør behandles som sådan. Regjeringen sier den vil bekjempe separatismen, men den aksepterer sløret ved universitetene eller hos ledsagere på skoleturer. Vi må beskytte barna mot politisk islams aktivister.

Le Pen er også kritisk til Macrons koronapolitikk. Frankrike har satt sin lit til EUs koordinering, som ikke fungerer, mener hun, og vaksineringen i landet går for sent. Grensekontrollene synes hun er utilstrekkelige.

Har koronakrisen gjort det enklere å fremme noen av Deres saker?

Alt vi har stått for i årevis, er blitt bekreftet. Denne krisen er en stor seier for grenser og nasjonalstater, for EU har sviktet totalt. Emmanuel Macrons ideologi fremstår som komplett ugyldig. Denne krisen betyr slutten for ultraliberalismen og teorien om just in time-flyten, som har fått oss til å oppgi visse typer produksjon og gå for import i stedet.

Le Pen advarer mot teknokrati:

Koronakrisen undergraver også ekspertstyret, og roper på politikkens retur. Vi kan konsultere vitenskapefolk, men vi kan ikke la dem bestemme i presidentens sted.

Har det vitenskapelige rådet gått for langt i sin ordbruk?

Det var presidenten som lot dem gå for langt. Dette rådet burde ikke engang stå frem offentlig. Men det har nesten tatt regjeringens plass.

Regjeringen har opptrådt bedrevitende og moralistisk, mener RN-lederen, som er usikker på om det er lurt med noen ny lockdown.

Macron kan aldri bli noen talsmann for suverenitet og nasjonal uavhengighet, svarer Le Pen på 20 minutes’ spørsmål om hvorvidt hun fremdeles anser presidenten som globalist.

Nye meningsmålinger forteller at Deres utsikter til en valgseier er «plausible». Er de bedre enn i 2017?

Ja, mye bedre. Det er en økende bevissthet om at Emmanuel Macrons politikk har ført til kaos og splittelse i samfunnet. Den holder døren åpen for alle onder som rammer Frankrike, som masseinnvandring og erobrende islamisering. I 2017 var det mange franskmenn som kanskje ikke forstod at det store spørsmålet var å velge mellom globalister og suverenister. Det vil de forstå i 2022.

«Jeg vet ikke hva en globalist er!», freste Siv Jensen i en replikk til Dag Myhre under FrPs landsmøte i oktober. Kanskje hun trenger et studieopphold i Frankrike?

 

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.