Finn fire feil: «Frihet», «likhet», «brorskap» og «Republikken i aksjon» lyder ordene som omgir Emmanuel Macron under talen hans i Les Mureaux den 2. oktober 2020. Foto: Ludovic Marin / Reuters / NTB.

Den aldri hvilende Giulio Meotti har merket seg noen høydepunkter fra talen om islam som Frankrikes president Emmanuel Macron holdt i Paris-forstaden Les Mureaux fredag.

Macron sa at kampen mot «islamsk separatisme» er en «gjenerobring som vil ta flere år», observerer Meotti i Il Foglio, hvor han er kulturredaktør.

Macron vet godt hva han gjør når han bruker ordet «gjenerobring», som bringer tankene hen på Spanias historie, selv om han neppe vil ty til de samme metodene.

Den franske presidenten beklaget seg over «feigheten til staten», som ved sin egen skjødesløshet har latt separatismen og ghettoiseringen blomstre i «bydelene hvor republikken ikke har holdt sine løfter».

Macron setter navn på republikkens fiender: «Wahabismen, salafismen, Det muslimske brorskapet…». Det er første gang at en fransk president retter pekefingeren mot muslimbrødrene og deres listige omvendelsesarbeid i samfunnet. Macron anser dem ikke som noen mindre alvorlig trussel mot staten enn salafistenes åpne fiendtlighet.

Macron sa også at

«det åpenbart finnes en radikal islamisme som fører til avvisning av republikkens lover». Ifølge presidenten er «det endelige målet» for denne «ideologien» å «ta fullstendig kontroll» over samfunnet og «oppheve ytringsfriheten, religionsfriheten og retten til blasfemi».

Macron nevnte også eksempler på islamistisk motivert trakassering av franske borgere, som separate svømmetider for menn og kvinner, at bussjåfører ikke lar kvinner de anser som usømmelig kledd få stige ombord, og det nylige overfallet på en ung kvinne som i fullt dagslys gikk i kort skjørt på gaten i Mulhouse.

9. desember skal det legges frem et lovforslag med sikte på å styrke Frankrikes republikanske prinsipper.

Høyresiden i Frankrike, både republikanerne og Le Pen, anklager Macron for naivitet, mens venstresiden mener han stigmatiserer muslimer, skriver Meotti.

Gilles Kepel derimot spør seg i Le Figaro om det ikke allerede er for sent, «om balkaniseringen ikke er uunngåelig». Macron har skjønt at det er sent og at det må handles raskt.

Det er ikke så godt å si om Macron hverken tar dette alvorlig nok eller vil bekjempe islamismen resolutt nok.

Det som er helt sikkert, er at den norske regjeringen ikke kommer til å lære noe som helst av det som skjer og har skjedd i Frankrike.

 

Kjøp «Islamismen i Sverige» her!

Macrons analyse av muslimbrødrene lyder som et ekko av Johan Westerholm, som også er i ferd med å bli utgitt i Frankrike.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.