Fra inngangspartiet ved den store moskeen i Paris. Illustrasjonsfoto: Jebulon / Wikimedia Commons.

Nasjonalforsamlingen i Frankrikes parlament åpnet mandag debatten om lovgivningen som president Emmanuel Macron har varslet til bekjempelse av det han kaller den «islamistiske separatismen» i landet.

Lovforslaget er både omfattende og kontroversielt, og forventes å skape heftig debatt i Nasjonalforsamlingen de neste to ukene, melder Radio France Internationale (RFI).

It reflects a priority for President Emmanuel Macron, who in an October speech painted a dark picture of a perverse version of Islam, France’s second largest religion, quietly making inroads and creating a “counter society”.

Islamismen vil undergrave Frankrikes nasjonale verdier, og infiltrerer mange sider av samfunnslivet, det være seg offentlig sektor, skolene, foreningslivet og den digitale offentligheten, mener franske myndigheter.

I sin tale i Les Mureaux den 2. oktober 2020 sa Macron at fenomenet nærer terrorismen som har herjet Frankrike de senere årene.

Lovforslaget tar blant annet sikte på å gå religiøse organisasjoner og forsamlinger etter i sømmene for å slå ned på islamistisk ideologi og utenlandsfinansiering. Selv om tittelen på lovforslaget ikke nevner islamismen spesielt, er det ingen tvil om at det er den som er i kikkerten.

Sentralt i teksten står forslaget om offentlig skoleplikt:

In a bid to protect children from indoctrination, the text requires all children from the age of three to attend regular school. Some 50,000 children were home-schooled in 2020, according to French media. But the number of clandestine schools, where children are reportedly indoctrinated in radical ideology, is unknown.

Statsstøttede organisasjoner må også forplikte seg på republikanske verdier:

Another measure requires associations receiving state funds to sign a “contract of Republican commitment” ensuring they honour French values. Funding must be reimbursed if the contract is broken.

Dertil kommer krav om religiøs nøytralitet i offentlig sektor:

Among the 51 articles, the bill also aims to ensure public service employees respect neutrality and secularism, while protecting them against threats or violence.

Lovforslaget omfatter også straffeforfølgelse av hatprat på nettet:

An article, dubbed the «Paty law» after the October beheading of school teacher Samuel Paty by an Islamist extremist, designates a new crime for online hate speech. A Chechen refugee murdered Paty, who showed students cartoons of the Prophet Mohamed in a civics class, after information about him was spread online.

Islam konfronteres derimot ikke ideologisk. Islamismen står fjernt fra profeten Muhammeds religion, skriver Frankrikes innenriksminister Gérald Darmanin i et manifest for sekulariteten som kommer ut om noen dager:

“Islamism is a Trojan horse hiding the fragmentation bomb of our society,” Darmanin writes, according to excerpts from the daily Le Figaro. “In the face of such a dangerous and insidious enemy, which we know is far from the religion of the Prophet Mohamed, it is normal that public officials take unprecedented measures.”

Lovforslaget får kritikk av Rassemblement Nationals (RN) leder Marine Le Pen for ikke å gå langt nok i å identifisere radikal islam som en fiende, opplyser RFI.

Loven forventes likevel å gå greit igjennom Nasjonalforsamlingen, hvor president Macrons parti LREM dominerer.

 

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂