En tildekket muslimsk kvinne er i ferd med å ta seg et bad i Marseille den 4. august 2016. Foto: AP / NTB.

En fransk meningsmåling som opinionsinstituttet CSA har utført 19. og 20. april for CNews, viser at 60 prosent av de spurte vil forby bruk av slør på offentlig sted.

35 prosent av de spurte er helt enige i å forby slør i offentligheten, mens 25 prosent er nokså enige. 16 prosent er helt uenige, og 24 prosent er nokså uenige.

Stridsspørsmålet er aktuelt i den franske presidentvalgkampen, der Marine Le Pen har tatt til orde for at også hijab bør forbys i offentligheten, mens Emmanuel Macron har sagt at et slikt forbud er i strid med republikkens verdier og kan føre til borgerkrig i Frankrike. Temaet kom også opp i onsdagens tv-debatt mellom de to.

I akkurat denne saken er det altså et flertall som er enige med Le Pen. Hijab og burka er begge islamistsymboler, og dermed to sider av samme sak, mener Macrons utfordrer ved andre runde i presidentvalget om tre dager. Le Pen vil forby bruk av slør i gater, butikker, restauranter og offentlig transport, mens hun ikke vil forby det i moskeer, opplyser CNews.

Blant menn er det 65 prosent som støtter et forbud, mens den tilsvarende andelen er 56 prosent blant kvinner. Den eneste aldersgruppen der et flertall er imot et forbud, er unge mellom 18 og 24 år.

Støtten til et forbud er sterkest blant tilhengere av Éric Zemmours parti Reconquête (98 %) og Marine Le Pens parti Rassemblement National (88 %), men tilhengerne av det republikanske partiet er ikke langt etter (84 %).

På venstresiden er et flertall imot forbudet, men i Jean-Luc Mélenchons parti La France Insoumise (LFI) er flertallet så lite som 58 prosent.

I president Emmanuel Macrons regjeringsparti La République en Marche (LREM) er et knapt flertall i favør av et forbud (53 %).

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.