Frankrikes president Emmanuel Macron hilser på velgere i Paris-forstaden Saint-Denis. Foto: Ludovic Marin, Pool via AP

President Emmanuel Macron uttrykte sympati med innbyggerne i et av landets mest «muslimske» områder da han torsdag drev valgkamp i Saint-Denis utenfor Paris.

NTB-AFP melder om den franske presidentens valgkampbesøk i den beryktede Paris-forstaden Saint-Denis.  Her er det i stor grad muslimske innvandrere, i hovedsak fra Afrika,  som «styrer». Document har tidligere omtalt området, og beskrev det blant annet slik:

Fellesnevneren er anarki og kaos, med islam øverst. Fransk lov gjelder ikke her. Fransk politi kan kun bevege seg inn i området i bil med fire væpnede politi og de inntar en meget defensiv holdning.

Vi hører om samme utvikling i Sverige. Men forholdene her er mye større: Offisielt er det 1,5 million innbyggere. I tillegg kommer minst 300.000 ulovlige. Til sammen nærmere 2 millioner som lever utenfor fransk lov og franske verdier, skrev Document allerede i 2018.  Lite har endret seg i mer vestlig retning siden det.

Hit har nå altså Macron begitt seg, i håp om å høste stemmer nok til å beseire Marine Le Pen i 2. omgang av presidentvalget.

– Mitt første budskap er å si til innbyggerne i alle våre arbeiderklasse-områder at de utgjør en mulighet for republikken, sa Macron til pressefolkene som fulgte ham tett på turen.

Han omtaler det som «arbeiderklasseområde», men det er uklart hvor mange av innbyggerne i Saint-Denis som har noen særlig befatning med et normalt arbeidsliv.

– De siste månedene har vi stigmatisert mennesker fra arbeiderklasse-områdene, det har senket debatten og bidratt til motsetninger og noen ganger splittet samfunnet vårt, sa han videre.

Tidligere i valgkampen ble Seine-Saint-Denis brukt som et skrekkeksempel av høyrekandidaten Eric Zemmour. Området er det fattigste i Frankrike, og ingen andre steder i landet har så mange innbyggere med røtter fra den tredje verden.

Zemmour kalte regionen for en «utenlandsk enklave», og sa samtidig at islam er «uforenlig med republikken». Blant valgløftene var en ny lov som skulle påby foreldre å gi barna sine franskklingende navn.

Macron håper nok en gang å vinne over Marine Le Pen når Frankrike velger president søndag, slik han gjorde i 2017.

Med seg på laget i denne valgkampen har han det meste som kan krype og gå av medier, pluss et kobbel av EU-politikere som heier fra sidelinjen. De frykter alle at Le Pen skal rykke inn i presidentkontorene, og gjøre alvor av sine løfter om å sette stopp for Macrons globalistiske visjoner.

Valgkampens siste dag er fredag, og selv om Macron leder på meningsmålingene, knyttes det stor usikkerhet til om han vil få et flertall av stemmene til de mer venstreorienterte velgerne, slik han gjorde for fem år siden.

Nå tyder mye på at flere enten vil bli hjemme, stemme blankt eller stemme på Le Pen fordi de misliker Macron så sterkt.

Under besøket i Saint-Denis forsøkte Macron og hans støttespillere å skremme de muslimske velgerne med hvor ille de vil få det under Le Pen:

– Hvis Marine Le Pen skulle vinne, vil de første ofrene være her, sa ordføreren i Saint-Denis, sosialisten Mathieu Hanotin, som reiste rundt sammen med Macron.

Le Pen har blant annet sagt at hun vil forby bruk av hijab på offentlige steder.

Men ikke alle ordførere i området er positive til Macron.

I nabobyen Villetaneuse, der 65 prosent stemte på venstreorienterte Jean-Luc Mélenchon i første valgomgang, sier ordføreren at mange forbinder Macron mer kutt i bostøtten, et tiltak som rammet de fattigste, og med skattelettelser for de rike.

– Han begynner nå, men han har vært bortreist på månen i fem år, sa ordfører Dieunor Excellent i et intervju i forrige uke.

Jislaine Prot, som er lokalpolitiker i Saint-Denis, mener at onsdagens TV-duell mellom Macron og Le Pen bekreftet fordommene hun har mot presidenten.

– Han er fortsatt arrogant, slik han alltid har vært, sier 61-åringen.

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.