Et medlem av FEMEN-gruppen pågripes av politiet i Henin-Beaumont. (Foto: Reuters/Charles Platiau)

Emmanuel Macron og Nasjonal fronts Marine Le Pen har avlagt stemme i det franske presidentvalget.

Macron avla søndag formiddag sin stemme i Le Touquet nord i Frankrike.

39-åringen hilste på oppmøtte tilhengere utenfor hjemmet sitt før han dro videre til valglokalet sammen med kona Brigitte. Også der satte Macron av tid til å hilse på tilhengerne.

Utfordrer Marine Le Pen fra Nasjonal front avla sin stemme i Hénin-Beaumont nord i Frankrike kort tid senere. Hun ankom valglokalet sammen med byens ordfører Steeve Briois. Da Le Pen 24. april kunngjorde at hun midlertidig gikk av som partileder for Nasjonal front for å konsentrere seg om valgkampen, gikk Briois inn som foreløpig leder.

Tidligere på dagen hengte demonstranter fra aktivistgruppa Femen opp et stort banner på en kirke i Henin-Beaumont i protest mot Le Pen. Aktivistene ble raskt pågrepet av politiet.

Både Macron og Le Pen skal søndag reise videre til Paris for å følge opptellingen.

Valgdeltakelse

Frankrikes 66.546 valglokaler åpnet søndag morgen klokka 8. I store byer holder de åpent til klokka 20 søndag kveld, mens de andre steder stenger klokka 19.

Det franske innenriksdepartementet skriver på Twitter at valgdeltakelsen var på 28,2 prosent klokka 12. På samme tid ved valget i 2012 var deltakelsen på 30,7 prosent.

Deltakelsen søndag er også så vidt lavere enn ved første valgrunde. Da hadde 28,5 prosent avlagt sin stemme innen klokka 12.

Rundt 45,7 millioner mennesker er stemmeberettiget i Frankrike, samt 1,3 millioner franske statsborgere som bor i utlandet.

Rundt 50.000 politifolk er utplassert over hele landet for å beskytte valglokalene. Også ved første valgomgang i april var soldater og politi ute i gatene for å holde vakt. Frankrike er under unntakstilstand etter å ha blitt rammet av flere omfattende terrorangrep det siste året.

Hollande avla stemme

Også sittende president François Hollande har avlagt sin stemme. Hollande, som i desember i fjor kunngjorde at han ikke stilte til gjenvalg, stemte i Tulle, i regionen Nouvelle-Aquitaine sentralt i Frankrike.

Ifølge Le Monde hilste Hollande på alle de oppmøtte i valglokalet etter at han hadde avgitt sin stemme. Den sittende presidenten ble gitt en rosa rose av en av velgerne.

I 2014 gjorde Hollande Macron til finansminister, og fredag sa den sittende presidenten at han håpet at den tidligere ministeren får «høyest mulig oppslutning» søndag.

Hacking

Den franske valgkampen ble avsluttet ved midnatt natt til lørdag i henhold til fransk lov. Like før ble det kjent at bevegelsen rundt Macron skal ha blitt utsatt for et hackerangrep. Flere dokumenter og eposter ble lekket på nett, etter alt å dømme ispedd falsk informasjon.

Frankrikes valgkommisjon advarte franske journalister mot å spre den lekkede informasjonen den siste dagen før valget.

På de siste meningsmålingene før søndagens valg lå Macron an til å få en oppslutning på rundt 62 prosent av stemmene.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂