Foto: Thibault Camus / AP / NTB.

I Frankrike stenger de fleste valglokalene klokken 19, mens de er åpne til klokken 20 i flere store byer, og etter fransk lov kan man ikke offentliggjøre valgdagsmålinger før de siste valglokalene stenger.

I nabolandet Belgia har det ikke desto mindre blitt en slags tradisjon at medier der til lands offentliggjør franske valgdagsmålinger en time eller to før franske medier kan gjøre det.

Som for to uker siden er det også denne søndagen den belgiske TV-kanalen RTBF som offentliggjør uoffisielle valgdagsmålinger fra Frankrike, og disse tyder på at sittende president Emmanuel Macron vinner over utfordreren Marine Le Pen med 55,5–57,5 prosent av stemmene.

Det er jo omtrent som ventet, og for franskmenn som ikke er globalister, er glasset både halvfullt og halvtomt på samme tid. Le Pen oppnår et mye bedre resultat enn for fem år siden (34 prosent), men politikkens tektoniske plater beveger seg fremdeles langsomt.

Om målingene stemmer sånn noenlunde, betyr det uansett at mer enn 40 prosent har stemt på Le Pen i andre runde. Om man skulle ha trodd på systemmediene verden rundt, måtte det ha betydd at nærmere halvparten av de franske velgerne er blitt høyreekstreme.

Noe slikt er naturligvis en absurditet, men vi vil ikke desto mindre se en nærmest autistisk fastholdelse av stempelet i de fleste medier.

 

 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.