Den første av to runder i de franske regionalvalgene går av stabelen denne søndagen, og en valgdagsmåling offentliggjort like etter at valglokalene stengte klokken 20, viser at Front National (FN) har fått flest stemmer.

FNs oppslutning på landsbasis er estimert til mellom 27,5 % og 30 %. Les Republicains (eks-UMP) ledet av tidligere president Nicolas Sarkozy er målt til 27,5 %, mens det sosialistiske regjeringspartiet PS ligger an til mellom 22 % og 23 %.

Regionene er det nest øverste forvaltningsnivået i Frankrike, og har inntil nylig vært 27 i antall (hvorav fem oversjøiske). Antall regioner på det franske fastlandet pluss Korsika er i en reform besluttet redusert til 13.

FN ligger i følge valgdagsmålingen an til å bli størst i seks av disse 13 regionene. I Nord-Pas-de-Calais Picardie ser Marine Le Pens parti ut til å få 41 % av stemmene. I Provence-Alpes-Côte d’Azur ser partilederens niese Marion Le Pen ut til å oppnå en lignende oppslutning.

Slik det franske valgsystemet i to runder fungerer, ligger det an til at FN til slutt vinner disse to regionene, men neppe så mange flere (svaret på det får vi neste søndag). Det er verdt å merke seg at disse er regioner hvor henholdsvis Calais og Marseille befinner seg.

Den regionale politikken har ikke de helt store praktiske konsekvenser for franskmenns hverdagsliv, men regionalvalgene er uansett et viktig politisk termometer i forkant av nasjonale valg. For Front National er det å bli størst ved regionalvalgene et viktig skritt i det å bygge opp politisk kredibilitet i forkant av presidentvalget i 2017. Le Pens kandidatur er åpenbart styrket etter dette.

France's National Front political party head Marine Le Pen speaks during a news conference at the party headquarters in Nanterre near Paris
Et skritt nærmere Élysée-palasset.

 

Le Figaro

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂