Det telles fremdeles stemmer i Frankrikes regionalvalg, men nå ser det ut til at det går mot en stormende seier for Marine Le Pen i denne første runden (neste runde er om én uke).

Ved siste regionalvalg i 2008 fikk Front National 4,85 % av stemmene. Nå ligger de an til 26 %. Det er 101 départementer (omtrent som fylker) i Frankrike og sosialistene har hatt kontroll over 61 av dem. Denne dominansen mister de i dette valget. Front National har allerede vunnet minst 20 av dem og Sarkozys konservative parti, UMP, har også gjort et svært godt valg.

4626619_236-338729-01-02_545x460_autocrop

Bare smil å se hos Marine Le Pen i kveld.

 

France 2

Da mangler bare Paris og litt i sør samt en bit i nord.

Sjefsredaktøren i L’Express, Michel Feltin-Palas, sier at Front National er valgets store vinner:


Départementales: «Le FN est le grand vainqueur… by LEXPRESS

Contrairement a ce qu’on dit beaucoup d’hommes politiques, comme Manuel Valls, le FN est bien le grand vainqueur du premier tour de ces élections départementales. Jamais le Front national n’a obtenu un tel score lors d’élections locales.

Avisredaksjoner sliter med å melde om at Front National gjør et historisk lokalvalg. Britisk media er vettskremte og vil ikke at britiske velgere skal få samme idé og for eksempel stemme Ukip i mai. Her er et knippe:

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/france/11488851/Marine-Le-Pens-dramatic-defeat-in-French-local-elections.html

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-32006268  – Sarkozy staves off surging National Front, France exit polls suggest

http://www.theguardian.com/world/2015/mar/22/front-national-far-right-france-local-elections-nicolas-sarkozy-ump-win-first-round – Far-right Front National denied first place in local elections in France

http://www.euronews.com/2015/03/22/france-regional-elections-exit-polls-put-sarkozy-s-ump-in-lead/

http://www.euronews.com/2015/03/22/french-regional-vote-polls-suggest-front-national-has-mediocre-first-round/

Men L’Express’ sjefsredaktør har rett. Til tross for hva politikere som Manuel Valls, har sagt; det er Front National som er den store vinneren av den første valgomgangen. De har aldri tidligere fått en slik støtte ved et lokalvalg.

France3

Her er valgkretsene i Marseille-området. Flere steder fikk Front National over 40 % av stemmene. (Chateaurenard er  kretsen  rett sør for Avignon)

 

Le Parisien