I andre omgang av  det franske regionalvalget har sosialistene måttet gi tapt for de konservative. Sarkozy er uten tvil den partilederen som har størst grunn til å smile i natt. Mange undrer seg sikkert på hva som skjedde med Marine Le Pen og Front National etter at de gjorde det så sterkt i første omgang.

FRANCE-VOTE-DEPARTEMENTALES-UMP

Sarkozy er valgets ubestridte vinner

I den todelte stemmegivingen står det i andre omgang mellom de to partiene som fikk flest stemmer i første omgang. Den sosialistiske statsministeren, Manuel Valls, hadde gjort alt han kunne for å få egne og andres velgere til å stemme konservativt i de regionene hvor det sto mellom de konservative og Front National. Han ba om solidaritet mot de «høyreekstreme» og mente at taktisk stemmegiving kunne holde FN ute.

Og taktikken virket. Selv med 25 % av stemmene etter første omgang ble det umulig for Front National å vinne andre omgang når de resterende 75 % er villige til å stemme på hvem som helst som ikke er Front National. Resultatet ble at de konservative fikk flertall og dermed vant mange nye regionale departementer. Front National har ikke greid å få flertall i et eneste departement så langt.

Valgdeltakelsen var lav, kun rundt 50 % gadd å stemme i andre omgangen, hvilket var litt flere enn i den første.

France1

Fremdeles er det stemmer under opptelling, men bildet er ganske så tydelig: Sosialistene har mistet omtrent halvparten av sine regionale departmenter. Selv i president Hollandes «hjemmekommune» Correze vant de konservative.

France2

Så langt har de konservative (samlet) vunnet 46 % av stemmene, sosialistene (alle nyanser av rødt) 34 % og Front National 20 %. Det er fremdeles historiske tall for Front National. Frankrike har nå tre store partier hvor de før hadde to.

4646215_11-1-990029988_545x460_autocrop

Det er all grunn til å se betutta ut hvis du er fransk sosialist idag. 

 

le-front-national-fait-elire-62-conseillers-regionaux

Hvis Marine Le Pen var skuffet, så skjulte hun det godt

Le Figaro  Daily Mail