Nytt

Til søndag er det andre valgomgang i Frankrikes regionsvalg. De konservative er den eneste løsningen, sier konservative Sarkozy. Etter fire år med sosialistisk styre har landet blitt dypt splittet, sier han. Han maner velgerne som stemte på Front National i første omgang til å stemme konservativt i andre omgang for å hindre sosialistene i å beholde makten.

Il faut vraiment que les électeurs qui ont fait le choix du Front national au premier tour comprennent que, dans plusieurs régions, continuer à voter Front national, c’est renforcer les chances du Parti socialiste de rester à la tête de ces régions.

VG omtaler regionsvalget i Frankrike ved å kline til med brunfarge og intervjuer Frankrike-ekspert og postdoktor Anje Müller Gjesdal ved Norges Handelshøyskole:

– Det er veldig dramatisk. Folk er i sjokk, og du kan se på Facebook at dette er noe folk tar tungt, sier hun.

– Bakteppet for dette valgresultatet er nok attentatene i Paris, blandet med en frustrasjon mot de eksisterende store partiene. Nå gjorde sosialistene det riktig nok bedre enn man hadde forventet, men det er likevel klart at dette er dårlige resultater både for sosialistene og republikanerne, sier Gjesdal til VG.

Franskmenn er nok langt mindre sjokkerte enn hva Gjesdal tror. Tross alt stemte 30,8% på Front National. Det stemte kanskje ikke helt med alle meningsmålingene før valget, men i franske aviser noterte man seg at meningsmålinger som ble foretatt online var langt mer korrekte enn ved telefon og personlig intervju. Vi så det samme ved det britiske valget; folk kvier seg for å vise hvem de vil stemme på.

Resultatet er at det er de politiske korrekte som blir «sjokkerte». Gjesdal har neppe oversikt over hva 67 millioner franskmenn mener på Facebook. Vi antar at hun har et lite, men nokså skjevt utvalg som heller mot venstre. For la oss gjette: Det er sosialister som tar det tyngst?

Terroraksjoner og høy innvandring er selvfølgelig en stor del av bildet i det franske politiske skiftet. Men, igjen, franske aviser nevner også høy ungdomsarbeidsledighet som en av årsakene til Front Nationals suksess. I tillegg til at Marine Le Pen vil ut av EU, selvsagt. Det er altså mange faktorer som spiller inn selv om VG helst vil skape et bilde av at Frankrike brått er blitt overtatt av fascister.

Brunt Frankrike2

Washington Post  VG  Le Figaro