Kandidaten fra det innvandringskritiske østerriske Frihetspartiet har vunnet første omgang av presidentvalget med 36,7%. Norbert Hofer danket ut de to andre kandidatene fra de to store tradisjonelle partiene som ikke engang greide å kvalifisere seg til neste runde. Det blir dermed første gang siden 1945 at presidenten ikke kommer fra Sosialdemokratene eller Folkepartiet. Polariseringen i europeisk politikk hvor velgerne forlater de tradisjonelle sentrumspartiene blir befestet i det østerriske presidentvalget.

Istedet vil presidenvalgkampen stå mellom Norbert Hofer fra Frihetspartiet (36,7%), Alexander Van der Bellen fra De Grønne (19,7%) og en uavhengig kandidat; Irmgard Griss (18,8%).

I Frankrike så vi i 2012 at Marine Le Pen fra Front National vant 18% i første omgang av presidentvalget, men det var ikke nok til å gå videre til neste runde. Hennes far, Jean-Marie Le Pen, sendte sjokkbølger gjennom Europa da han gikk videre til annen omgang i presidentvalget i 2002. Det var politisk enighet om å blokkere Le Pen og sosialistene stemte taktisk for konservative Jacques Chirac som vant valget med 82%.

Hofer, som har dobbelt så stor oppslutning som Marine Le Pen hadde i første omgang og som ikke kjemper mot en kandidat fra de etablerte partiene, kan bli Østerrikes neste president den 22. mai.

Den sosialistiske britiske avisen The Guardian er allerede lettere svimeslått og skriver:

Hofer – the “friendly face of the FPOe” who likes to carry his Glock gun in public – has threatened to sack the government if it fails to get tougher on migrants.

Hofers våpenvennlige innstilling deles av mange i Østerrike og i 2015 ble det meldt at landet var utsolgt på hagler etter et salg på 70.000. Folk sa de var redde for innbrudd etter at migrantstrømmen tok til for fullt.

 

Hofer

Norbert Hofer – fornøyd med første omgang

Forøvrig må det legges til at vi ikke er sjokkerte, men at etablissementet nok er det.

The Guardian  The Telegraph

 

[paypal_donation_button]

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.