Nytt

I en tale til parlamentet i forbindelse med femårsjubileet for Ungarns grunnlov sist mandag, sa statsminister Viktor Orban at grunnlovsdokumentets vern av ungarsk språk og kultur forplikter regjeringen til å motsette seg migrasjon som truer dette prinsippet, skriver The Independent.

He said: “We have the right to choose whom we wish to live together with and whom we do not wish to live together with.

“To be clear and unequivocal, I can say that Islamisation is constitutionally banned in Hungary.

“It is reasonable to expect illegal immigrants to be sent back without delay to safe transit countries or to their countries of origin if the latter are safe.”

Stikk i strid med EUs tilbøyelighet til diktat av medlemslandene, er ungarske politikere så frekke å la velgerne ta stilling til unionens fordelingsplan av «flyktninger» i en folkeavstemning med et ja/nei-spørsmål:

“Do you want the EU to prescribe the mandatory relocation of non-Hungarian citizens to Hungary without the approval of the Hungarian parliament?”

Det er noe av et paradoks hvordan stater som inntil forholdsvis nylig var kommunistiske diktaturer, i dag er mer demokratiske i tidens viktigste spørsmål enn landene i Vest-Europa.

Men østerrikerne ser ut til å ha latt seg inspirere av sin gamle imperiepartner. I hvilken grad vil vi få en pekepinn om den 22. mai, da andre og siste valgomgang i Østerrikes presidentvalg går av stabelen. Om Frihetspartiets kandidat Norbert Hofer blir landets president, vil det være et av de hittil klareste tegnene på at europeerne virkelig ønsker en stans i menneskestrømmen.

 

The Independent