Viktor Orbán. Foto: Bernadett Szabo / Reuters / Scanpix.

I sin tale om unionens tilstand fremfor EU-parlamentet sist onsdag kunngjorde EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker at unionen innen 2020 vil sette inn 10.000 ekstra grensevakter for å stanse illegal migrasjon.

Er det grunn til å tro at denne grensestyrken ville være i stand til å gjøre en slik jobb?

Ungarns statsminister Viktor Orbán tror ikke det. EU forsøker i virkeligheten å frata medlemsstatene på unionens yttergrense ansvaret for grensekontrollen, sa Orbán fredag i et intervju med den nasjonale radiostasjonen Kossuth.

Den ungarske statsministeren hevder at denne planen er et resultat av et ultimatum som Angela Merkel har stilt Emmanuel Macron, skriver Hungary Today.

“The plan is that if they cannot force Hungary to allow migrants in, they will strip the country of the right to control its borders,” Orbán insisted.

EU-parlamentets vedtak om å innlede en straffeprosedyre mot Ungarn tjener i den forbindelse til å svekke landet, mener Orbán.

“They want to stigmatise Hungary and they want to weaken Hungary’s resistance. They want to replace Hungarian border guards and soldiers who have taken an oath and for whom the homeland is paramount and send mercenaries from Brussels who will let migrants in,”
Orbán said.

En rapport fra det britiske Overhuset konkluderte i fjor sommer med at EUs sjø­militære Operasjon Sophia, som ble iverksatt for å bekjempe menneskesmugling over Middelhavet, ikke på noen måte hadde lyktes i å redusere migrantstrømmen eller ødelegge smuglernettverkene. Fartøyene som deltok i operasjonen, traff med andre ord ikke de tiltakene som ville ha hindret de illegale båtmigrantene i å komme seg til Europa.

Orbán mener at den bebudede grensestyrken er et rent spill for galleriet: Det sittende EU-parlamentet ønsker befolkningsutskiftningen velkommen, og hater enhver som gjør motstand mot den, sier han.

Kommisjonspresident Juncker sa også i talen sin at Europa trenger mer legal migrasjon.

Men selv om man skulle anta at grensestyrken skulle settes inn i den kunngjorte hensikten, kan den forventes å ta effektive grep? Vil EUs grensevakter overhodet ty til den maktbruken som er nødvendig for å motstå migrasjonstrykket fra Afrika?

I lys av den nyere historien virker det fullstendig urealistisk.

 
 

Støtt Document ?

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.