Det er duket for neste akt i migrantdramaet: Ungarns gjerde er ferdigstilt, og migrantene må nå passere gjennom offisielle kontrollpunkt. Der skal det tas fingeravtrykk av dem, slik Schengen-reglene foreskriver. Det vil de ikke. Derfor vansmekter de heller foran gjerdet.

Slagordet lød allerede taktfast via BBCs morgensending: Open up, open up!

En migrant som snakket brukbart engelsk, minnet om at det var kvinner og barn blant de «strandede».

Mediene kommer garantert til å spille på den humanitære lidelsen som helt sikkert vil komme. Mange er utslitt allerede.

Serbiske myndigheter spiller på lag med migrantene. Offisielt av sympati med dem, reelt for å bli kvitt dem.

Den serbiske representanten syntes ikke noe om Ungars «løsning». Det hørte ikke hjemme i det Europa han ville tilhøre. Han sa ingenting om hvordan Serbia vil løse problemet, nå som det får det i fanget.

Broer, ikke murer

Medier og politikere har mye å spille på når de vil skape assosiasjoner av stengte grenser.

Vi kjenner til hvordan mediene og venstresiden har manet frem bilder av Muren, med Berlin-muren som forelegg: Den ble overtatt av det israelske sikkerhetsgjerdet, som fremstilles nærmest som demonisk. Hvorfor det ble bygget, velger mediene og kommentatorene å fortie.

Med en gang det reises et gjerde, kommer innvendingene. Gjerder er fy-fy i dagens globaliserte verden. Det foretrukne symbolet er broer, som er tegnet på dialog.

Derfor utsettes Ungarn nå for et sterkt trykk, men Viktor Orbán er langt nok fra hovedlinjen i Brussel og Berlin til at han ikke lar seg affisere. Ungarn har dessuten fått masse fanmail, og har de andre østeuropeiske landene i ryggen, mer eller mindre.

– Ungarn vinner

Oppsiktsvekkende nok skrev der Spiegel i går at det er Ungarn som ser ut til å gå seirende ut av migrantkrisen. Alle forstår at foten må settes ned, og det var Ungarn som gjorde det først.

On Monday, Hungary closed the last remaining hole in the 175-kilometer (109 mile) fence it has been built along the southern border to Serbia, one of the final stations on the Western Balkan route to Europe that has been the focal point in recent days of tens of thousands of refugees making their way from Syria, Iraq, Afghanistan and North Africa. On Tuesday, a new law went into effect in Hungary making illegal border crossings an offense punishable by up to three years in jail.

Ungarn har erklært unntakstilstand i de to fylkene som ligger på grensen mot Serbia. Denne gang mener Ungarn alvor, og nå er det Berlin, Wien og Stockholm som er på vikende front. Ungarn følger bare Schengen. Hvis de tre mest migrantvennlige landene ønsker å ta imot en ny bølge, er det deres ansvar. Tør politikerne det?

Uanstendig?

Der Spiegel kan ikke skjule sin negative innstiling, men den slår over i ambivalens. Bladet må motstrebende innrømme at Viktor Orbán får rett.

Anger is growing among Western European governments about Hungary’s politics, but for Orbán, 52, who has been in office for five years, the predominent emotion seems to be self-satisfaction. During a meeting with Hungarian ambassadors on Sept. 8, Orbán said Hungary’s response — the construction of an anti-refugee fence of steel and razor wire — was exemplary and he dismissed criticism from abroad as «dishonest.»

 

Uærlig er ordet, for de vestlige regjeringene er innerst inne glad for at Ungarn setter foten – dvs. grensegjerdet – ned.

Orbán kan plukke flere poeng når Tyskland må innrømme at den midlertidige grensekontrollen blir permanent. Blant annet fordi det er svært liten vilje til å ta imot migranter i de andre landene. Det er mest prat. EU-møtet mandag ble enig om å fordele de 40.000 som sitter strandet i Hellas og Italia, men det skal skje frivillig. De 120.000 som Jean-Claude Juncker foreslo, var ikke en gang på dagsordenen.

Det er en indikasjon på viljen til å fordele migrantene i EU.

Orbán har støtte fra de andre østeuropeiske landene. Ungarn står ikke alene. Det kan bli det tidligere Øst-Europa som presser vesteuropeerne i kne.

Orbán may be leading the opposition, it’s not as if he’s isolated in Europe. Latvia, Lithuania, Poland, Slovakia and the Czech Republic also continue to reject the idea of mandatory EU quotas.

Indeed, the Hungarian prime minister has so far emerged as the political victor in the European refugee crisis.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂