Serbisk grensepoliti på utkikk etter menneske­smuglere og illegale migranter nær grensen til Ungarn den 3. november 2023. Foto: Serbias innenriks­departement via AP / NTB.

Den ungarske sikkerhets­tjenesten advarer andre land i Europa om at en afghansk terrorgruppe med bånd til Taliban er i ferd med å ta kontroll over en rute for menneske­smugling som passerer grensen mellom Serbia og Ungarn.

Ifølge Ungarns nasjonale sikkerhets­rådgiver Gyorgy Bakondi fører personer tilknyttet Haqqani-nettverket – klassifisert som terror­organisasjon av Storbritannia – en væpnet kamp for kontroll med den ulovlige menneske­strømmen på serbisk side av den sterkt bevoktede grensen, melder The Times.

Ifølge etterretning som Ungarn deler med sine NATO-allierte, gir det store migrasjons­trykket således økt risiko for at terrorister smugles inn via Balkanruten med sikte på å infiltrere Europa og gjennomføre terrorangrep der, skriver den engelske avisens korrespondent Bruno Waterfield.

Presset på den ungarske grensen er formidabelt:

The central European country has intercepted and turned back over 173,000 undocumented and illegal migrants this year, mainly Afghans and Syrians, with between 1,300 and 1,400 attempts to breach fences at the Roszke border with Serbia every day.

På serbisk side av grensen pågår rene mafiakriger om kontroll over territoriet:

Three weeks ago at least three people were killed in clashes between heavily armed Afghan, Moroccan and Syrian gangs who are fighting in Serbia’s Vojvodina region for control of access to the border fence.

Bakondi forteller at Taliban i praksis kontrollerer smugler­bandenes aktiviteter:

“Smuggling gangs … in Serbia have family ties to the Taliban government in Afghanistan and the Haqqani network, which is a terrorist organisation,” he told The Times in an interview. “The Taliban secret services are now directly controlling the activities of these Afghan-origin smuggling groups.”

Metodene er raffinerte, både hva angår selve grense­kryssingen og den generelle logistikken.

Haqqani-nettverket er av den hardkokte typen:

The Taliban network was founded by Jalaluddin Haqqani, an Afghan warlord and insurgent commander against both Russia and Nato, who was a known associate of Osama Bin Laden. It is now run by Sirajuddin Haqqani, Jalaluddin’s son, who is the Taliban’s deputy leader and security minister and who has turned the network into the most radical and violent of Afghanistan’s Islamist government.

Den ungarske sikkerhets­rådgiveren mener at det nå er Taliban som avgjør hvem som kommer seg til Europa, og legger skylden på EUs mislykkede migrasjons­politikk.

Afghanernes vei til Europa kan tyde på at også Russland, som gjerne vil destabilisere Europa, har en finger med i spillet:

Concern is growing over a Taliban-controlled route via Tajikistan to Moscow and then Belgrade, channelling Afghans to the Hungarian border. Afghans of Tajik origin can easily cross the border into Tajikistan, where they buy or apply for passports that allow them visa-free travel to Russia and then Serbia.

Og fra Serbia er veien kort til Schengen-sonen. Ifølge en ungarsk etterretnings­rapport kan ekstremister komme seg ubemerket inn i Europa langs denne ruten, skriver The Times.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.