Smuglingen av mennesker inn i Europa har nådd et nivå som gjør at smuglerne kan bestikke grensevakter, tolltjenestemenn, politi og byråkrater til å slippe dem inn. Det er ikke bare tjenestemenn på bakkenivå som lar seg bestikke, korrupsjonen går til sjefsnivå, sier smuglere Telegraph har snakket med.

Det har lenge vært kjent at tyrkiske myndigheter har vært medvitende om trafikken og profiterer på den. Men også europeiske myndigheter og etater er med på å skumme fløten, sier smugleren.

Det er store penger involvert.

«I set up the journeys, but there are men above me who manage the whole network. They have contacts at a very high level [in the police and in governments] in the countries where we work,» said Abu Ali, a people smuggler.

Abu Ali is a key figure in an international smuggling ring that is bribing politicians, police chiefs and border guards in several European countries to turn a blind eye to a racket that is bringing tens thousands of desperate refugees to the continent.

The multi-billion-pound illegal network now extends across Europe to Britain, and as far as Canada. If refugees are able to pay and willing to risk dire, sometimes fatal conditions, smugglers can deliver their clients to European capitals including Vienna, Paris, Amsterdam and Stockholm – in each case with the help of immigration officers, they say.

..

«We can get you anywhere. We have connections in most European countries and further afield,» said Abu Ali. «And we smuggle from so many places: Turkey, Lebanon, Tunisia and Libya are just some examples.»

A Sunday Telegraph investigation has verified the account given by Abu Ali with refugees who have taken these routes, and with other people smugglers.

Og strømmen bare øker. Land som Sverige, Tyskland og Storbritannia opplever enorm tilstrømming. Profesjonelle nettverk betyr at trafikken flyter enda lettere. Hvis tjenestemenn i Europa lar seg bestikke vil den politiske prosessen som regulerer strømmen være sjaltet ut.

«We can get you anywhere. We have connections in most European countries and further afield,» said Abu Ali. «And we smuggle from so many places: Turkey, Lebanon, Tunisia and Libya are just some examples.»

A Sunday Telegraph investigation has verified the account given by Abu Ali with refugees who have taken these routes, and with other people smugglers.

Trafikken har nådd et nivå hvor den truer velferdsordningene. Den representerer også en sikkerhetsrisiko.

Sikkerhetstjenestene som skulle beskytte grensene deltar i trafikken.

Choosing the right smuggler can be a life or death decision. Whilst some charge less, the vessels they load their clients on are often so overcrowded and dilapidated they fall apart in the sea, drowning all the passengers.

The details given by Abu Ali and other smugglers to this newspaper reveal the extent to which the illegal smuggling network is entrenched within the very security forces that are intended to manage countries’ borders.

Abu Ali beskriver en rute som går via Albania, Montenegro, Serbia og til Østerrike. Mange vil dit. Men ruten til Italia er mer interessant. Mafiaen kontrollerer havner og kan sørge for at skipene kommer inn.

The second major route out of Turkey is on a long and perilous journey by sea, most often in a shipping container, to Italy.

«In Italy we work directly with the mafia who control the ports,» said Abu Ali. «Sometimes police block a ship because they find refugees on board. But then my boss speaks to his contacts in Italy who orders release the ship and let it sail to port.

«Usually though this does not happen as the police are already paid off by people high up in the smuggling ring. We pay the captain of the ship too. Sometimes, when he sees we have put a lot of refugees on, he demands more money.»

Reportasjen antyder at krisen i Midtøsten og Nord-Afrika genererer en flyktningstrøm som nå er selvgående: smuglerligaene har bestukket tjenestemenn i Europa. Det skal bli uhyre vanskelig å stanse en business som er så lukrativ. Den er i stilltiende allianse med humanister og altruister som gjør alt for å redde mennesker. Disse vil aldri snakke om hvem de er i kompaniskap med. Heller ikke FN vil det. UNHCR ber Europa ta flere. Sist ble man enige om å ta ekstra 130.000.

 

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/turkey/11292208/The-international-smuggling-ring-paying-off-Western-border-officials-to-bring-refugees-into-Europe.html