Migranter ankommer Lesvos i 2015. (AP Photo/Thanassis Stavrakis/NTB)

Den norske organisasjonen, Aegan Boat Report, ble dannet i 2017 av tromsøværingen Tommy Olsen etter at han jobbet som frivillig på den greske øya Lesvos i 2015/16. Organisasjonen fikk NGO-status i 2018.

Olsen startet opp en Facebook-side som han oppdaterer daglig med tall på migrantene som ankommer Lesvos samt bilder og historier. Aegan Boat Report setter også opp ukentlige statistikker på hvor mange migranter som kommer til Lesvos og hvor mange som overføres til fastlandet. Aegan Boat Report har over 44.000 følgere på Facebook.

Den greske ministeren Notis Mitarakis beskylder Aegan Boat Report og flere lignende organisasjoner for å hjelpe somaliere komme seg til Tyrkia og derfra over til de greske øyene. Mitarakis uttalte til pressen at NGO’ene betaler migrantenes reise og student-visa til Tyrkia med fly til Istanbul og at de deretter transporteres til kysten hvor menneskesmuglere, igjen med hjelp av NGO’ene, hjelper dem videre til EU :

“NGOs pay for the cost of travel and the issuance of a Visa to Turkey, with flights to Istanbul. Then [the migrants] are transported to the Turkish coast, where migrant smugglers, again with NGO support, help them enter the European Union illegally.”

Hellas mener at kjernen i menneskesmuglingsoperasjonen er et student- og helsetjeneste-visa smutthull som Tyrkia har satt opp. The Times skriver at dette hjelper unge somaliere med å reise legalt til Tyrkia. Visaene utstedes av egne forbindelseskontorer og et sykehus i Mogadishu som er finansiert av Erdogan. Somalierne sier at de, i motsetning til andre migranter, kunne bevege seg fritt i Tyrkia. The Times skriver:

The loophole helps young Somalis travel legally to Turkey. The visas are issued by special liaison offices and a Mogadishu hospital funded by President Erdogan of Turkey. Once the Somalis arrive in Turkey they are put in touch with smugglers who organise illegal crossings to Greece. The Somalis said that Turkish officials gave them preferential treatment and allowed free movement, unlike other migrants, who were detained.

Mitarakis sa at siden 1. november så hadde Lesvos tatt imot 214 nye migranter, hvorav 142 var fra Somalia.

Mitarakis baserer anklagen mot NGO’ene på vitnemål fra migrantene selv som forteller at NGO’en the Al-Khair Foundation betalte for en reise hvor 34 somaliere druknet underveis fra Tyrkia til Hellas. En av de overlevende fortalte til greske tjenestemenn: “Al-Khair hjap meg å nå Tyrkia med bare €100″.

I en filmet forklaring, som The Times har fått tilgang på, sier den overlevende somalieren videre at en slik reise normalt koster ti ganger så mye som det han betalte og med det lot ham det bli forstått at Al-Khair hadde bistått med resten av beløpet.

Aegan Boat Report benekter anklagene fra Hellas på sin nettside.

“We are not, never have been and never will be part of any smuggling network and we do not work, have never worked, and will never work with any person or people smuggling people on any route, in any part of the world.”

Tommy Olsen sier at beskyldningene til Mitarakis er grunnløse:

«If he wishes to allege we have acted illegally or improperly he must produce something more than a small number of refugees saying that smugglers in Turkey know the name ‘Aegean Boat Report’ and tell them if they attempt to contact us they will be given dry clothing and a bottle of water.»

Tommy Olsen samler kontinuerlig inn penger fra nordmenn for å finansiere Aegan Boat Reports aktiviteter.

Mitaraki sa at Hellas vil begynne å begrense hva hjelpeorganisasjonene får lov til å gjøre i leirene.

The Times    ekathimerini

Kjøp Asle Tojes siste bok her! Vi pakker og sender for deg hvis du skriver «julegave» i meldingsfeltet.

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.