Nytt

Ukrainske menneskesmuglere opererer et nettverk som frakter migranter fra Tyrkia til Sør-Europa via luksusyachter, viser en undersøkelse av Sunday Times.

Mer enn 2000 migranter har betalt rundt 60.000 kroner hver seg siden begynnelsen av året, ifølge tall fra Frontex og italienske myndigheter. Migrantene kommer hovedsakelig fra Midtøsten og Sør-Asia.

Luksusyachtene går til havner i Italia, Malta og Kreta. Ombord er migranter fra Syria, Afghanistan, Pakistan, Somalia og Irak. Ifjor ble 42 ukrainske menneskesmuglere arrestert. Men nye kommer til og fyller plassene.

“This is an important new route from Turkey,” said Carlo Parini, head of Gicic, an Italian government taskforce that combats human trafficking in Syracuse, Sicily, where 10,000 migrants have already arrived this year.

“It is a very well developed smuggling operation. But we know their routes, we know the ways they work. We are very good at catching them.”

These migrants are wealthy, middle-class people. They want to travel to Europe

Migrantene kontakter smuglernettverkene i Istanbul og blir fraktet til tyrkiske kystbyer. Herfra går de ombord i store seilbåter med kurs for Malta og Sicilia. Ankomsten foregår gjerne på små strender, med mindre den italienske kystvakten oppdager dem først.

Ukraine’s maritime culture and strong Black Sea ties to Turkey make it an ideal recruiting ground for traffickers. “The Ukrainians are like the truck drivers of the sea,” said one Italian official. “The migrants know they don’t ask any questions. They are very good sailors.”

Lederne bak menneskesmuglingen antas å være rike ukrainere bosatte i Tyrkia.

“These migrants are wealthy, middle-class people,” said Francesco Paolo Giordano, a Sicilian prosecutor. “They want to travel to Europe.”

Sunday Times