Nytt

Hvis alt går som forventet, så har EU sagt seg klar til å imot alt som kan krype og gå ut av Tyrkia fra høsten av. Denne muligheten er det mange som ønsker å benytte seg av. Folk flyr fra Haiti og Den Dominikanske Republikk til Tyrkia for å late som om de er syrere. Så langt blir de stort sett stanset i Tyrkia når det oppdages at de ikke kan snakke språket fra det landet som de hevder å være fra. Tyrkia krever ikke visum fra disse landene og snart bortfaller visumplikten videre til Schengen. Menneskesmuglere står parat til å geleide dem til Hellas hvor de kan søke om asyl.

Noen reiser fra Den Dominikanske Republikk via Amsterdam til Istanbul. En talsmann fra Frontex kommenterte:

«Although geographically it is an extreme form of travel to go from the Dominican Republic, once a route is established by genuine refugees other economic migrants tend to follow because they know it is a way.»

Folk fra Den Dominikanske Republikk må ha visum for å besøke land i Schengen, men man trenger kanskje ikke visum for å reise fra Den Dominikanske Republikk til Nederland hvis man bare mellomlander der? Vi finner ihvertfall ikke Den Dominikanske Republikk i listen over land som må ha transitt-visa for å mellomlande i Schengen. Det var vel ingen som hadde tenkt på det, kanskje? Det var flyselskapet KLM som advarte den nederlandske regjeringen om at et stort antall passasjerer ikke dukket opp for flyturen hjem til Karibien.

«For us it seems strange, but they say it’s one of the easiest ways to get into Europe,» said EU border guard Anna Smigielska told Mail Online.

«I asked some of them, how is it you are coming this route?

«They say there are cheap flights and they don’t need visas for Turkey, so it is not so hard.»

Anna Smigielska forteller om en mann som insisiterte på at han var fra Syria selv om han ikke kunne holde noen samtale med tolken:

«We kept saying, ‘You don’t speak Arabic and, frankly, you don’t look like you are from Syria,’ but he kept insisting he was. Finally, we said, ‘You really have to say you are from somewhere other than Syria.’ «He replied, ‘OK, I’m from Afghanistan.’ Only after a long time did he admit to being from Haiti.»

Det er høy kriminalitet både på Haiti og Den Dominikanske Republikk. Hvem er det som banker på Europas dør? Så langt har vi sett at fri flyt av kriminelle i Europa har vært uhyggelig effektivt i prosessen med å gjøre selv den minste lille avkrok utrygg.

The Express