EU-landene er villige til å la tyrkerne få visumfrihet til Schengen og betale ut nærmere 30 milliarder kroner i støtte mot at Tyrkia bremser strømmen av migranter til EU.

I virkeligheten legger EU sin skjebne i hendene på en stadig mer autokratisk president, som står for verdier som burde være Europa totalt fremmed: Så sent som lørdag ble en kuridisk menneskrettsadvokat skutt ned og drept på en pressekonferanse. Myndighetene sier det er PKK som står bak, det er den slags latterlige påstander kun autoritære regimer våger å komme med. Erdogan har vist «reckless behaviour», oppførsel uten tanke på konsekvensene, i forhold til kurderne, som han har gått til krig mot igjen, i forhold til vestlige interesser i Syria – han bomber kurderne, den eneste effektive lokale kraften mot IS, i forhold til menneskerettighetene: intet land har flere journalister i fengsel og i forhold til intern opposisjon. Nylig kom han på kant med Russland. Erdogans Tyrkia er et land du ikke ønsker å bli avhengig av. Likevel er det det EU gjør.

At a summit in Brussels, Ahmet Davutoglu, the Turkish prime minister, will be promised €3bn (£2.1bn) in aid and visa-free travel for his citizens to Europe’s borderless Schengen area — although not Britain — by next October. The European Union will also “re-energise” Turkey’s long-running bid for membership.

In return, according to details of the deal seen by The Sunday Times, Ankara will commit itself to cracking down on the smuggling gangs that send people to Europe.

A senior Turkish diplomat confirmed that his country would “apprehend and detain” illegal economic migrants trying to make their way to Europe. They would be kept in detention camps — run with EU money — and deported to their home countries.

“In effect, we will outsource the dirty work to avoid human rights complaints and media controversies that always follow mass deportations,” an EU official said.

Det stinker svakhet lang vei av avtalen. Erdogan kan nå slakke eller stramme migrasjonen som han vil for å legge press på EU. Vi snakker om en president uten respekt for demokratiske spilleregler.

Avtalen reflekterer at dagens EU er uten historisk bevissthet om Tyrkias rolle. Et land som dreper sin kristne befolkning og selv ikke i dag vil innrømme det, et ottomansk rike som førte krig mot Europa i århundreder – disse sporene burde være advarsler, all den stund Erdogan åpent flørter med å gjenreise det ottomanske riket og ser på seg selv som en moderne sultan.

Tyrkia forplikter seg til å la syriske flyktninger få skolegang og adgang til arbeidsmarkedet, forskjellsebehandling som mediene har fortalt lite om. Men har EU noen måte å kontrollere at det skjer på? Og hvis EU skulle klage kan Tyrkia bare kreve mer penger.

På toppen av det hele skal finaniseringen av avtalen skje på de østeuropeiske landenes bekostning. Angela Merkel har ikke tilgitt disse landene at de ikke ville være med på migrantdugnaden. Følgelig vil hun straffe dem ved å ta pengene fra budsjettet for utvikling av de østeuropeiske landene.

Den europeiske solidaritet avvikles til fordel for solidaritet med den muslimske verden, i form av muslimske migranter og en autoritær islamistisk president.

Angela Merkel at hun er blitt en trussel mot Europas og Tysklands fremtid. Hvis dette går igjennom vil det sette vondt blod.

It emerged yesterday, however, that Angela Merkel, the German chancellor, is pushing for the deal to be paid for largely out of funds that would have gone to Poland and other eastern European members.

It is seen as “punishment” for their reluctance to take their share of refugees — which has grown since the November 13 attacks on Paris.

The massacre has been seized on by Poland’s new conservative government as showing the perils of immigration from the Middle East. “After Paris the situation has changed,” said Beata Szydlo, the prime minister.

3a523129

-Også slipper dere visum…

Deal to do EU’s dirty work brings Turks free access to Continent | The Sunday Times