Angela Merkel var i Ankara i helgen for å finne frem til en samarbeidsavtale med Tyrkia som kan begrense tilstrømmingen av migranter. Men Tyrkia signaliserte at de vil selge seg dyrt.

Merkel lokket med både visumfrihet og raskere medlemskapsforhandlinger. Men det er tvilsomt om hun har politisk dekning på hjemmebane for slike innrømmelser. Hennes politiske kapital krymper.

Hvis samarbeidet blir kjøpt til prisen av å gi 72 millioner tyrkere visumfrihet er utbyttet negativt, vil mange mene.

merkel.erdogan

Bare bildene fra besøket sier mye- Erdogan troner som en sultan i sitt nye palass til en milliard dollar. Han sitter som på en trone. Alt er gullforgylt. Det ser tacky og trashy ut. Merkel anlegger en Mr.Chance-uttrykk; hun har øvet seg opp til å beholde en nøytral maske og tror det skal imponere. De to lederne bløffer hver på sin måte.

Erdogan lot sende ut en melding der han eksplisitt koblet samarbeid om migranter til Tyrkias utsikter for å bli EU-medlem:

In a statement, Mr. Erdogan said he had asked Ms. Merkel for support in accelerating Turkey’s efforts to join the union.

Det er bare ti dager siden Merkel sa det var uaktuelt med EU-medlemskap for Tyrkia. Nå lyder andre toner. Tyrkia vet at det sitter med trumfkortet: Det kan øke eller minske strømmen av mennesker.

Leder av det kurdiske partiet HDP, Selahattin Demirtas, sa til BBCs Newshour søndag at Tyrkia bevisst har orkestert migrantstrømmen for å presse Europa til innrømmelser. Det har de gjort ved å lette smuglernes arbeidsforhold. Tyrkia har rett og slett åpnet krana som ledd i et maktspill. Hvorfor er det en kurdisk parlamentariker som må si dette? Tyske aviser er skeptiske til Tyrkias planer. I Norge er man tilbøyelig til å snu blikket en annen vei.

– Stiller krav

Det var statsminister Ahmet Davutoglu som forhandlet med Merkel. Han sa penger ikke var det viktigste, men politiske innrømmelser.

He warned that many issues remained on Turkey’s progress to becoming an EU state.

‘Firstly, the sharing of the refugee burden should be fair. The amount of aid … is secondary. What is more important is the common will to tackle this issue. Turkey has been left alone in recent years,’ he said.

 

I Brussel har man laget en plan som vil inkludere Tyrkia i Schengen, dvs tyrkere vil få visumfrihet. Hvis medlemslandene er gale nok til å gå med på en slik avtale vil Europa totalt miste kontroll over sine grenser. Da vil EU grense til Syria direkte. Så fort migranter er innenfor Tyrkia vil de kunne reise akkurat hvor de vil.

Trumf

Tyrkias medlemskapsforhandlinger begynte i 2005, men farten dabbet av og motforestillingene i Europa vokste i takt med den autoritære retningen i Tyrkia under AKP.

Det er vanskelig å benekte at menneskerettssituasjonen under Erdogan har gått i feil retning. Men Erdogan har forstått at flyktningene er et kort han kan bruke til å tvinge EU i kne. Det har det han nå har vist Merkel: Deres skjebne ligger i våre hender.

Now, though, the balance of power has shifted in Turkey’s favor. Europe needs Turkey, which hosts the largest number of refugees in the world, to stem the flow of refugees and migrants who are leaving Turkey’s shores for Greece and then toward other countries on the Continent. So the concerns about rights are largely unspoken by European leaders at the moment.

For example, a European Union report on Turkey, part of the accession process, that was expected to be deeply critical of Ankara’s record on free speech, has been delayed.

Snur seg bort

Det er allerede tegn på at EU er villig til å overse menneskerettsbruddene i Tyrkia. Tidspunktet for besøket blir også kritisert. Det er to uker til valget.

This has raised criticisms from analysts and activists who say that Europe is willing to overlook the increasing authoritarianism of the Turkish government in exchange for cooperation on the migrant problem. Ms. Merkel’s visit took place less than two weeks before snap elections in which Mr. Erdogan’s Justice and Development Party aims to regain its parliamentary majority, which it lost in a vote in June.

Det er ikke bare bruddene Brussel er villig til å overse, det er hvor polarisert Tyrkia er.

Marietje Schaake, a Dutch member of the European Parliament, said recently in an interview: “I actually think the E.U. is not vocal enough in expressing the deep concerns over the rule of law and restrictions of people’s rights and freedoms in Turkey. Often when I speak with people in Turkey, they get a sense that the E.U. is blind to the deep polarization and tension in society.”

Tyrkia viser allerede hva konsekvensene av et tettere samarbeid vil bli: Det krever at EU anerkjenner Tyrkia som et trygt land. Det vil bety at EU ikke kan gi asyl til tyrkere som måtte flykte fra regimet.

DailyMail

Merkel links Turkey’s EU-hopes to stemming flow of refugees