Greske militære har anholdt en gruppe migranter som hadde krysset grensen fra Tyrkia ikke langt fra Protoklisi den 10. mars 2020. Illustrasjonsfoto: Nicolas Economou / Reuters / Scanpix.

Rundt 350 migranter i Tyrkia har mellom klokken halv tre og fire natt til onsdag forsøkt å krysse grensen til Hellas ulovlig. Greske myndigheter omtaler det som et organisert angrep på landets grensevern, og tyrkiske sikkerhetsstyrker skal nok en gang ha hjulpet til med å bruke tåregass mot greske grensevakter, skriver Kathimerini.

EUs grensestyrke Frontex hjelper nå Hellas:

Members of the European Union’s Frontex force assisted in the operation to secure the Greek border, which has been under pressure since February 28, when Turkish President Recep Tayyip Erdogan announced that his government would not longer prevent refugees and migrants from trying to reach the European Union.

Migrantenes fremstøt mot grensen til Hellas kommer etter at den tyrkiske presidenten hadde vært i samtaler med Tysklands statsminister Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron og Storbritannias statsminister Boris Johnson om migrantavtalen mellom EU og Tyrkia fra 2016 – avholdt som videokonferanse på grunn av koronaepidemien.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i videosamtale med Frankrikes president Emmanuel Macron i Ankara den 17. mars 2020. Foto: Mustafa Oztartan / Den tyrkiske presidentens pressetjeneste via Reuters / Scanpix.

Det er ikke kjent fra som ble resultatet av samtalene, men den greske avisen hevder de var resultatløse, og ser det hele i sammenheng med migrantenes fremstøt natt til onsdag.

Forsøket på å storme grensen komm etter et noe dager hvor det hadde vært forholdsvis rolig på grensen mellom Tyrkia og Hellas. EU Observer skrev tirsdag:

Far fewer people have tried to cross the Greek border in the past 48 hours than in the previous two weeks – but Turkey says migrants are still welcome to have a go.

«The last few days, the situation at the borders was very stable. We had very few attempts from migrants to enter,» a Greek foreign ministry spokesman told EUobserver on Monday (16 March).

Kronologien i begivenhetene reiser spørsmålet om hvorvidt grensestormingen er iscenesatt av tyrkiske myndigheter som et svar på resultatløse samtaler.

Migrantavtalen mellom EU og Tyrkia fra 2016 er fremdeles gyldig, sier Angela Merkel ifølge Deutsche Welle, som kommenterer at «Ankaras taktikk virker»:

Erdogan’s move sought to pressure Brussels to help Turkey deal with a new humanitarian crisis unfolding in northern Syria’s Idlib province. Turkey is already struggling with helping some 3.5 million Syrians who have fled the 10-year conflict.

The Turkish leader has also accused the EU of failing to honor the terms of the earlier refugee deal that sees Turkey paid to take back failed asylum-seekers from Europe.

While Idlib and the border crisis were top of the agenda for Tuesday’s video call, the four leaders also agreed that they “should not lose sight» of stalled talks on expanding the customs union between the EU and Turkey, the German chancellor told reporters after the call.

EUs åpning for reell visumfrihet for tyrkere til unionen sitter utvilsomt langt inne, men Merkel har på eget initiativ brukt det som gulrot på unionens vegne, og Erdogan benytter gulroten som brekkstang.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂