Et satellittbilde fra Tyrkia viser opphopning av trafikk nær den tyrkiskkysten, i tråd med rapporter om at Tyrkia har åpnet flere av sine migrantleire for «fri ferdsel». Greske myndigheter frykter Tyrkia vil forsøke å transportere migrantene ombord større skip over til Hellas. Foto: Maxar Technologies/Reuters

Greske myndigheter frykter Tyrkia planlegger å sende en ny bølge av migranter over til Hellas. I mars kom et tyrkisk lasteskip med 190 migranter seg helt inn til øya Kea, kun to mil fra det greske fastlandet. Ifølge ubekreftede meldinger har Tyrkia seks lasteskip klare til bruk for migranter.

Fra flere hold meldes det mandag om økt gresk frykt for en ny migrantbølge. Nyheten om de seks lasteskipene kom først i den greske avisen Ekathimerini.

The Hellenic Navy has in recent days identified and is monitoring the movements of about six cargo ships off the Turkish coast, concerned they are preparing to transport illegal migrants to the Greek islands.

Den greske marinen har de siste dagene identifisert og overvåker bevegelsene til rundt seks lasteskip utenfor den tyrkiske kysten, bekymret for at de forbereder seg på å transportere illegale migranter til de greske øyene. (Ekathimerini)

Mandag bekrefter den greske migrasjonministeren oppsamling av flere migranter på den tyrkiske kysten, samtidig som han avviser meldinger i greske medier om at migrantene er smittet av korona.

“Some migrants have gathered on the Turkish coast without any confirmation, however, as the Greek newspapers have written, that they are carriers of coronavirus,” he added.

An area of concern is the new tactic of Turkish smugglers, seen in the recent incident off the island of Tzia, using cargo ships to carry large numbers of migrants to Greece.

«Noen migranter har samlet seg på den tyrkiske kysten vi kan ikke bekrefte meldinger i greske aviser om at de er bærere av koronaviruset, la han til.

Et bekymringsområde er den nye taktikken til tyrkiske smuglere, sett i den nylige hendelsen utenfor øya Tzia, der de brukte lasteskip for å frakte et stort antall migranter til Hellas. (Ekathimerini)

Nyheten følges opp i etterrettelige, engelske aviser.

The mobilisation follows intelligence reports and satellite imagery showing refugee groups being moved from remote inland areas to Turkey’s western shores — regions traditionally used by traffickers to smuggle people to remote Greek islands kilometres away.

Hellas styrker beredskapen

Såvel greske kilder som engelske The Times rapporterer om høynet gresk beredskap.

Mobiliseringen følger etterretningsrapporter og satellittbilder som viser flyktninggrupper som blir flyttet fra avsidesliggende innlandsområder til Tyrkias vestlige bredder – regioner som tradisjonelt brukes av menneskehandlere for å smugle folk til avsidesliggende greske øyer kilometer unna. (The Times)

Den greske marinen styrket seg denne uken med fire nye Mark V SOC fra USAs marine. Båtene har en toppfart på 65 knop og er bygget i 1995.

Hellas har alltid vært en stormakt på de syv hav (noen husker kanskje Onassis). Sist uke donerte den, og den greske rederen Panos Laskarides det 85 meter lange fartøyet «Victor» til den greske marinen.

Etter “ATLAS I”, det første skipet donert av Panos Laskaridis-familien, president for Aikaterini Laskaridis Foundation, til den greske marinen i desember 2019, er en ny donasjon av et enda nyere, større og kraftigere skip nå et faktum. Det nye skipet, kalt “VICTOR”, er 85 meter langt og har en dødvekt på 4500 tonn, bygget i 2002. Hun er større enn “ATLAS I” og forventes å bli med i flåten like etter påske 2020, omdøpt til “HERCULES”. (Laskaridisfoundation)

Hellas ruster seg.

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.