Den britiske sosialistiske avisen The Independent kan melde at Tyrkia planlegger å kvitte seg med flyktningene ved å videresende dem i småbåter til de greske øyene.

Tusenvis av gummibåter og motorbåter rapporteres å ha samlet seg langs den tyrkiske kysten, skriver avisen. Avtalen med EU er i ferd med å smuldre opp og Tyrkia ser ingen grunn til å ta noe ekstra ansvar for flyktningene fra nabolandet Syria. 3000 migranter per dag er nesten dobbelt så mange som kom til Hellas i 2015 da migrantstrømmen var på det mest intense.

The Turkish government has a secret plan to allow 3,000 refugees to sail to Greece every day, intelligence officials have claimed.

Greek analysts claim thousands of dinghies and motorboats have massed along the Turkish coast as the refugee deal agreed between Ankara and Brussels looks set to unravel.

The Times publiserer den samme nyheten:

Under the plan, disclosed by the Greek newspaper Proto Thema, national intelligence officials estimate that at least 3,000 undocumented migrants could stream into Greece each day. The scheme would be executed “within a matter of weeks”, according to the officials.