Et gresk nettsted har fått fatt i referatet fra et møte mellom Tyrkias sterke mann, Recep Tayyip Erdogan og Donald Tusk og Jean-Claude Juncker i november i fjor.

Referatet viser at Erdogan truet med å la Europa bli oversvømt av migranter. Samtidig førte han en en sjikanerende tone, særlig mot Juncker, som han beskyldte for å vise ham manglende respekt.

EU sentralt har hverken ville bekrefte eller dementere referatet.

The account of the meeting, in English, was produced in facsimile on the website. It does not state when or where the meeting took place, but it appears to have been on Nov. 16 in Antalya, Turkey, where the three met after a G20 summit there.

«We can open the doors to Greece and Bulgaria anytime and we can put the refugees on buses … So how will you deal with refugees if you don’t get a deal? Kill the refugees?» Erdogan was quoted in the text as telling the EU officials.

It also quoted him as demanding 6 billion euros over two years. When Juncker made clear only half that amount was on offer, he said Turkey didn’t need the EU’s money anyway.

The EU eventually agreed a 3 billion euro fund to improve conditions for refugees in Turkey, revive Ankara’s long-stalled accession talks and accelerate visa-free travel for Turks in exchange for Ankara curbing the numbers of migrants pouring into neighboring Greece.

In heated exchanges, Erdogan often interrupted Juncker and Tusk, the purported minutes show, accusing the EU of deceiving Turkey and Juncker personally of being disrespectful to him.

The Turkish leader was also quoted as telling Juncker, a former prime minister of tiny Luxembourg, to show more respect to the 80-million-strong Turkey. «Luxembourg is just like a little town in Turkey,» he was quoted as saying.

Truslene virker troverdige. At Erdogan skulle ha sjikanert og ydmyket EU-lederne er heller ikke usannsynlig. Erdogan minner mer og mer om en sultan. Det er som å lese reiseskildringer fra 200 år tilbake.

Det europeere bør merke seg er at Erdogan legger for dagen en holdning til Europa. Han ønsker å ydmyke europeerne på samme måte som han ydmyker Juncker.

Flyktningene er et middel Erdogan kan bruke. Rapporter sier at tyrkiske myndigheter ikke har gjort noe seriøst forsøk på å stanse smuglertrafikken.

Det som er spesielt er at europeiske medier spiller rollen som talerør for Erdogan: Man tar som en selvfølge at Europa må ta imot flyktningene som står og stanger for å komme inn i Tyrkia, og godtar at Tyrkia er «fullt». Men hvilken forpliktelse har Europa til å ta flyktningene fra en borgerkrig i et muslimsk land, mens muslimske land som Saudi-Arabia ikke løfter en finger?

Slik bidrar medier, eksperter og politikere til å bryte ned europeeres instinktive motstand mot å bli påtvunget migranter som truer med å ødelegge deres samfunn.

A migrant pushes a wheelbarrow in a muddy field at a camp of makeshift shelters for migrants and asylum-seekers from Iraq, Kurdistan, Iran and Syria, called the Grande Synthe jungle, near Calais, France, February 3, 2016.  REUTERS/Yves Herman

Le Jungle-leiren ved Calais har fått en avlegger kalt Grand Synthe-jungle. Her samles migranter fra hele Midtøsten og Nord-Afrika i påvente av å komme til Storbritannia.

http://in.reuters.com/article/us-europe-migrants-eu-turkey-idINKCN0VH1R0