Vi har jo lurt litt på hvorfor det ble så stille rundt Erdogan og tyrkernes adgang til Schengen slik de var blitt lovet av Angela Merkel. Men nå dukket det opp en forklaring: I forrige måned startet EU et nytt prosjekt hvor de gir kontantkort til syriske flyktninger slik at de holder seg i Tyrkia og ikke legger ut på noen gummibåtferd over til de greske øyene. 350 millioner euro koster dette prosjektet – men hvor lenge skal det vare?  

tyrkia2

Commissioner for Humanitarian Aid and Crisis Management Christos Stylianides lanserte prosjektet 26. september.

The Emergency Social Safety Net (ESSN) aid project has an initial budget of €348 million and will be implemented by the World Food Programme (WFP) and the Turkish Red Crescent (Kizilay), in close collaboration with the Turkish Ministry of Family and Social Policy and the Disaster and Emergency Management Presidency (AFAD).

The European Union on Monday launched a scheme worth almost 350 million euros providing mainly Syrian refugees in Turkey with pre-paid debit cards, the biggest project yet under a landmark deal between the bloc and Ankara.

EU Humanitarian Aid Commissioner Christos Stylianides, in Ankara for the start of the programme, said the debit cards will help give vulnerable refugees a «sense of normality» in their lives.

The refugees will be able to use the cards in shops or institutions to pay for food, education, housing and clothing or also to withdraw cash from ATMs.

Each card will be automatically topped up with 100 Turkish lira ($33.50) a month, giving people the chance to choose their own purchases.

Dette virker umiddelbart som en bedre idé enn å få flere hundretusen migranter til Europa, i det minste gir det anledning til en tenke- og pustepause. De fleste flyktninger foretrekker sikkert selv å selv kunne prioritere hva de trenger av mat, klær og husly. Og samtidig slipper man å bygge kostbare flyktningleire som blir permanente bosettinger. Kortene skal toppes opp med 100 tyrkiske lire i måneden (266 kroner) – uendelig mye billigere enn alternativet som er at de kommer hit.

tyrkia

Men man lurer jo også på hvor dette skal ende. Hvor lenge skal europeere gi penger til syrere som ikke vil hjem igjen? Og hvor lang tid tar det før enda flere syrere oppdager at de kan leve rimelig greit i Tyrkia på EU-penger, bare de greier å komme seg dit? Vil ikke dette skape et ytterligere press på Tyrkia? Det virker ihvertfall ikke spesielt avskrekkende. Det er allerede 3 millioner flyktninger i Tyrkia (her er de flyktninger – når de tar seg videre til Hellas blir de migranter). De fleste er syrere. EU vil imidlertid at alle flyktninger i Tyrkia skal nyte godt av EU-midlene, selv om man starter opp prosjektet med 1 million flyktninger.

Supported with 348 million euros ($392 million) from Brussels and its member states, the scheme will be rolled out by Turkish Red Crescent and the UN World Food Programme supported by the Turkish authorities.

Applications will start in October for the scheme. Families who have children going to school will receive more cash. All refugees registered in Turkey, including Iraqis, are eligible to apply.

tyrkia1

Erdogan var ikke så begeistret for denne kontantkort-idéen, han ville heller at Tyrkia skulle motta alle pengene og deretter fordele etter eget ønske. Et tegn på at dette muligens kan fungere bra?

Kontantkort med månedlige påfyll: Hvordan skape total økonomisk avhengighet på rekordtid. På den positive siden så går nødhjelpen direkte til de som trenger den uten fordyrende mellomledd og griske og korrupte diktatorstater.

Hvis dette griper om seg, hva skal alle som jobber i nødhjelpsindustrien gjøre da? Brende vil trenge store lommer hvis man går over til individuelle kort.

France24  Euronews