ahmet-davutoglu

Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu (bildet) advarte i går om at landet ikke kommer til å oppfylle sin del av avtalen med EU om retur av migranter hvis ikke visumfri innreise for tyrkere til unionen er på plass innen utgangen av juni, skriver Wall Street Journal.

Det oppstår dermed tvil om hvor hardt EU kommer til å stå på de 72 betingelsene unionen satte for at de visumfrie innreisene skulle bli virkelighet – betingelser som tilsynelatende er utformet med tanke på at så aldri skal skje, og som nettopp derfor kan ha avstedkommet den tyrkiske statsministerens utspill.

Kanskje Davutoglu ser at tiden og omstendighetene er modne for å presse EU-sitronen litt mer:

A controversial migration deal between the European Union and Turkey is starting to work as the number of people arriving from Turkey sharply decreases, the European Commission said Wednesday, though the future of the agreement is still unclear.

In the past three weeks, migrant arrivals on Greece’s islands dropped to nearly a fifth of the number in the three weeks before the deal was sealed: 5,847 people arrived after March 20 compared with 26,878 in the three weeks before, the commission said.

“The message is starting to get through that turning to smugglers is the wrong choice to make,” said commission Vice President Frans Timmermans.

EU sier at visumfrihet er greit for unionen, men hvem vet liksom hva disse hersens medlemslandene kan finne på å gjøre?

The commission on Wednesday said it could recommend on May 4 that EU governments grant the change, provided Ankara meets all conditions, which include improvements to the Turkish asylum system, a controversial data protection law and cooperation with the bloc’s law enforcement agencies.

Og Davutoglu spiller altså det gode kortet Merkel har gitt ham:

On Tuesday, Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu warned that his country won’t stick to the migration deal if the EU doesn’t grant Turkish citizens visa-free travel by the end of June.

Så er spørsmålet hvor sent i juni. Britene skal stemme over medlemskapet i EU den 23. juni.

Kanskje Tyrkias president Erdogans elefant i glassbutikk-aktige opptreden er nok til å skremme dem ut? EU trenger Tyrkia mer enn Tyrkia trenger EU, sa han tirsdag, i følge NTB.

Synes Storbritannia at det trenger et EU som trenger Tyrkia? Det er tvilsomt, og siden EU også trenger Storbritannia mer enn Storbritannia trenger EU, håper nok de eneste som trenger EU, altså dets høye tjenestepersoner, at de kan utsette en endelig avklaring i disputten med Tyrkia til etter den britiske folkeavstemningen.

 

Wall Street Journal
NTB-DPA/Fædrelandsvennen

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂