Nytt

Onsdag forventes EU-kommisjonen å anbefale radikale lettelser i reiserestriksjonene for tyrkere, til tross for at Tyrkia ikke har oppfylt alle betingelsene som er satt i avtalen som unionen fremforhandlet med landet for å begrense strømmen av asylsøkere til Europa.

Bakteppet for kommisjonens intensjoner er riset bak speilet som unionen selv har gitt Tyrkia. The Telegraph skriver:

Turkey has warned that if it is not given the visa waiver – which will grant automatic access to the Schengen zone for tourists for up to 90 days – then it will “terminate” the migration deal.

Konsekvensen ville uunngåelig bli en ny bølge av migranter til Hellas.

En fiffig detalj i det politiske spillet i unionen, er at EU-parlamentarikerne og nasjonale politikere skal ta stilling til kommisjonens innstilling etter den britiske folkeavstemningen om medlemskapet i unionen:

The proposal will then be presented to MEPs and national leaders at a summit on June 28, five days after Britain’s referendum.

Storbritannia har rettsforbehold fra EU-reglene i migrasjonssaker, men de som ønsker at britene forblir i EU, er nervøse for at enda mer migrasjonskaos vil få flere til å stemme for å forlate unionen.

Det er ellers ikke bare tyrkerne som ligger an til snarlig visumfrihet:

Kosovo is also expected to be granted visa-free travel soon. Combined with recent recipients Georgia and Ukraine, it amounts to a significant relaxation of travel rules for 127 million people at a time when the EU is grappling to secure its external border against illegal migrants and the risk of terrorist infiltration.

Visumfriheten spesielt for Ukraina representerer også nye forretningsmuligheter for menneskesmuglere, all den tid landet har en lang grense mot Polen, og fort kan se seg tjent med å skyfle videre mennesker som smugles inn til Ukrania sørfra. Den lange kysten mot Svartehavet nærmest inviterer til det.

Det er altså tale om potensielt svært destabiliserende initiativer, som knapt er blitt gjenstand for offentlig debatt i verdensdelen.

Der Spiegel skriver at tjenestemenn i det tyske innenriksdepartementet frykter at visumfriheten for Tyrkia vil resultere i massiv tilstrømning av kurdere:

Visa-free travel would give them the ability to take a normal flight to Germany as a tourist and then submit their asylum requests once they land — applications that in many cases would have a good chance of success. There are already 11,000 Turkish nationals living in Germany after having been provided with asylum due to state persecution at home. If President Erdogan continues to escalate the conflict with the Kurdish population in southeastern Turkey, that number could rise even further.

Erdogan kan altså se sitt snitt til å marginalisere kurderne ytterligere ved å eksportere mange av dem til Tyskland.

Uavhengig av dette kan Tyskland oppleve noe av det samme som Storbritannia gjorde da øyriket opphevet reiserestriksjonene for østeuropeere:

Fears also persist in Berlin that the policy will result in an influx of poverty migrants from Turkey who will go off the grid and make ends meet with under-the-table jobs rather than leaving after 90 days as stipulated under the visa-waiver program.

Gareth Jenkins, a prominent British expert on Turkey, believes that a substantial number of Turks would come to Europe and either apply for asylum or disappear into the underground economy, especially in Germany and the Netherlands, where so many Turks have relatives.

Mens unionen gjør forsøk på å bremse migrasjonen med den ene hånden, legger den til rette for økt migrasjon med den andre. Selv om britene har rettsforbehold, kan de ikke forhindre at mange av de nyankomne etterhvert får europeiske reisedokumenter. Dermed vil også Storbritannia ligge åpent for migrasjon. Som de eneste i Europa får britene muligheten til å si nei takk til alt dette den 23. juni.

 

The Telegraph
Der Spiegel