Recep Tayyip Erdogan har igjen vært i Tyskland og blitt mottatt som en frelser av tyrkere. Og igjen har han spilt på nasjonalistiske følelser: Tyrkerne tilhører Tyrkia.

Det synes ikke å streife Erdogan at tyskere har brent seg ettertrykkelig på dette svermeriet. De hører meget vel at Erodgan frir til tyrkerne, og den lojaliteten han krever til Tyrkia, går ut over lojaliteten til Tyskland. Han sier: Dere er mine borgere, ikke Merkels.

Streifer det ham ikke at tyskerne har hørt disse tonene før? Det var slik en viss rikskansler appellerte til tyskere i utlandet. «Heim ins Reich» ble det kalt den gang. Det er noe av det samme Erdogan sier, og det er en fornærmelse mot det tyske vertskapet, som neppe gjør Tyrkias EU-sjanser bedre.

Immigrants are waving hundreds of Turkish flags and the chanting and the music are deafening. One woman shouts «Turkey is great!» into a microphone to cheers from the crowd. Everyone in the ISS Dome, a huge sports and concert venue, is fired up, as if they’re waiting for a rock star. There’s only one show in town this Sunday, and his name is Recep Tayyip Erdogan.
The Turkish prime minister has come to Germany. He wants to meet Chancellor Angela Merkel but first he wants to speak to his «compatriots.» To people who have been living in Germany for decades, who were born here, and of whom many have German passports.

They have come from all over Germany to see him live, some 10,000 people. They say things like: «The Germans will never accept us, but we have Erdogan.» Or: «At last someone feels responsible for us, for the first time a Turkish prime minister isn’t forgetting his compatriots abroad.» One woman says: «Erdogan may get Merkel to see us as part of this society. He is our savior.»

Spiegel-journalistene har lært. De er ikke begeistret.

Det er tre millioner av tyrkisk avstamning i Tyskland.

Erdogan minner om Slobodan Milosevic som talte til serberne i Kosovo: – Ingen skal få slå dere mer, lovte Milosevic. Erdogan sier at tyrkerne ikke skal bry seg om hva de blir kalt, de er stolte tyrkere og han passer på dem.

Erdogan vil at kunstnere og forfattere skal vende hjem til Tyrkia. Han vil ha en ny nasjonal storhetstid. Tyrkerne i Tyskland skal ta høyere utdannele og bli leger og advokater og politikere. Men de skal fortsatt være tyrkere. Det høres nesten ut som en stille kolonisering, av Tyskland. Den ene befolkningsgruppen må gjerne være pågående og selvhevdende, mens tyskerne skal gå stille i dørene. Hva om de lærte av Erodgan og ble mer selvhevdende tilbake – hvordan ville sameksistensen blitt da? Hvordan ville Erdogans taler bli mottatt da? Ville han i det hele tatt få lov å holde dem?

Men slik spørsmål ser ikke ut til å bekymre Erdogan.

And then he repeats the sentence that caused such a stir at a speech he held in Cologne three years ago. He warns Turks against assimilating themselves. «Yes, integrate yourselves into German society but don’t assimilate yourselves. No one has the right to deprive us of our culture and our identity.»

Erdogan knows that this statement amounts to a provocation in Germany — no politician here is demanding that Turkish immigrants should deny their roots or give up their culture. Erdogan adds: «German newspapers will pick up on this tomorrow, but that’s a mistake.»

His message to devout Muslims is similar. «Islamophobia should be seen in the same way as anti-Semitism,» he says.

Spiegel-journalistene konkluderer:

It was a speech that did nothing to reinforce any feeling of belonging to Germany — Erdogan steadfastly appealed to the Turkish national pride of people who have been at home in Germany for four generations.

Erdogan gikk så langt at han oppfordret foreldre til først å lære barna tyrkisk, så tysk. Dette provoserte flere politikere.

In his speech in Germany on Sunday, Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan said children of Turkish immigrants should first learn their parents’ native language before being taught German, the language of their adopted country. On Monday, German Foreign Minister Guido Westerwelle rejected Erdogan’s call, saying that learning German is the «key to integration» of migrants living in Germany. «Children who grow up in Germany must learn German as the very first thing,» he said in Berlin. Without knowledge of German, he warned, «children cannot keep up in school and they will have worse opportunities than others later on.»

On Monday, Alexander Dobrindt, the chairman of the Christian Social Union — the powerful sister party to Chancellor Angela Merkel’s Christian Democrats — sharply criticized Erdogan’s appearance before 11,000 people in Düsseldorf. He accused Erdogan of «stirring up» his people. With his statements on integration, he said, Erdogan had «pushed back» integration efforts «by years.» He also called on the German government to order the Turkish ambassador to the Foreign Ministry for an official rebuke.

Disse reaksjonene er skarpere enn før. Man begynner å se det absurde i at en fremmed statssjef kommer på besøk og pisker opp stemningen mot samfunnet.

You Are Part of Germany, But Also Part of Our Great Turkey’

By Özlem Gezer and Anna Reimann in Düsseldorf

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.