Nytt

Nok en tysk-tyrkisk skribent er arrestert, denne gang i Spania, på Tyrkias anmodning. Denne gang er det forfatteren Dogan Akhanli som ble etterlyst gjennom Interpol.

 

German-Turkish author Dogan Akhanli was arrested in Spain on Saturday after Turkey issued an Interpol warrant for the writer, a critic of President Recep Tayyip Erdogan’s government, fanning an already fierce row between the NATO allies.

The arrest of the German national in Granada was part of a «targeted hunt against critics of the Turkish government living abroad in Europe,» Akhanli’s lawyer Ilias Uyar told magazine Der Spiegel, which first reported Akhanli’s detention.

Formelle regler gjør at Spania er nødt for å arrestere ham, sies det. Men han kan bare utleveres hvis Ankara godtgjør at de har en sak mot ham.

Forholdet mellom Tyrkia og Tyskland er anstrengt, for å si det mildt. Tyrkia har blokkert tyske politikeres adgang til Incirlik og arrestert en Die Welt-journalist av tyrkisk opphav.

Det har fått sosialdemokratene til å reagere, kraftig, og det er usedvanlig kost.

«This is a development of dramatic significance,» said Social Democrat leader Martin Schulz at a campaign rally. «As part of his (Erdogan’s) paranoid counter-putsch, he is reaching out for our citizens on the territory of European Union states.»

Schulz, who seeks to replace Chancellor Angela Merkel in elections on Sept. 24, called for talks on Turkey joining the EU’s customs union to be suspended, saying that Erdogan was «every day testing the limits of how far he can go.»

Erdogan ba fredag tre millioner tyrkere i Tyskland om å lære tyskerne en lekse ved å boikotte valget til Forbundsdagen som er i november. Det er drøy kost.

Europa er ikke hva det var, og Erdogan er klar over det.

Den palestinske menneskerettsaktivisten Bassam Eid var nylig gjest hos Med Israel for Fred. Han forteller at han ble arrestert av Yasser Arafat midt på 90-tallet. Amerikanerne fikk høre om det. Bill Clinton ga Arafat fem minutter til å løslate Eid, og det skjedde.

I dag kan en tyrkisk diktator herse med Merkel og hun knyr ikke.

http://www.reuters.com/article/us-germany-turkey-interpol-idUSKCN1AZ0HN?il=0