Nytt

Statsminister Recep Tayyip Erdogan sa fredag at Hamas ikke er en terrororganisasjon, men en motstandsorganisasjon. Han gjentok at det som skjedde om bord på Mavi Marmara var en massakre, og siterte fra De ti bud: Du skal ikke slå ihjel, på tyrkisk, engelsk og hebraisk.

– Tyrkia har skiftet side, sier Israels ambassadør i USA, Michael Oren.

Israel skjelver ikke for at de kanskje mister en viktig alliert i Midtøsten. Israel har lenge sett hvilken vei vinden blåste.

Det var oppstått et vakuum i den muslimske verden rundt støtten til palestinerne. Ingen, bortsett fra Iran, spilte rollen som forsvarere av den enkle grunn at det ville være å løpe islamistenes ærend. Erdogan mener han kan gjøre begge deler: være NATO-medlem og omfavne Hamas.

Turkey has embraced the leaders of Iran and Hamas, all of whom called for Israel’s destruction,» declared Israeli ambassador to the US Michael Oren.

«Our policy has not changed but Turkey’s policy has changed, very much, over the last few years,» he said. «Under a different government with an Islamic orientation, Turkey has turned away from the West.»

But Oren, speaking on a conference call organized by The Israel Project, held out hope for reconciliation. «We certainly do not have any desire in any further deterioration in our relations with the Turks,» he noted. «It’s an important Middle Eastern power. It has been a friend in the past.»

Earlier Friday, Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan declared at a rally in the Turkish province of Konya that Hamas was not a resistance movement.

Erdogan said Hamas, the legitimate winner of the Palestinian elections, was fighting for its land. «You are always talking about democracy. You’ll never let Hamas rule. What kind of democracy is this?» he was quoted as saying by Turkish daily Hurriyet, apparently addressing the Israeli leadership.
I do not think that Hamas is a terrorist organization,» Erdogan was quoted as saying. «They are Palestinians in resistance, fighting for their own land.»

The Turkish leader went on to echo the Tuesday speech in which he called Israel’s boarding of the Gaza flotilla «a massacre.» In his address Friday, he said the Ten Commandments should have deterred the soldiers from killing the nine passengers who died on board the ship. «If you do not understand it in Turkish I will say it in English: You shall not kill,» he reportedly said – repeating the phrase in Hebrew.

Martyr

En 19 år gammel amerikansk-født tyrker, Furkan Dogan, ble drept om bord på Mavi Marmara. Han ble begravd i Hunat-moskeen i Kayseri fredag. Ti tusen mennesker hadde møtt opp.

Erdogan gjorde et stort nummer av Dogans død i sin tale i Konya, med den blanding av martyrdyrkelse, religiøsitet og nasjonalisme som han og AKP-partiet mer og mer spiller på.

They even slaughtered 19-year-old Furkan. They did not even care for the babies in the cradle,» Erdogan was quoted as saying.

Nineteen-year-old Furkan Dogan was the youngest of the nine activists killed in the raid. His funeral Friday in his family’s hometown in Kayseri in central Turkey drew 10,000 people, some chanting, «Down with Israel.»

«Neither I nor his mother or brother have any grief,» his father, Ahmet Dogan, told the Associated Press as he arranged flowers on his son’s coffin before prayers started. «We believe he became a martyr and God accepts martyrs to paradise.»

Typisk nok angrep Erdogan også kommentatorene som har kritiske synspunkter på hans omfavnelse av Hamas. Erdogan har lav toleranse for kritikk.

In his speech, Erdogan also slammed Turkish media reports which were critical of his party’s support of Hamas, saying the «columnists» had a slanted view of the events.

‘Turkey has embraced Iran, Hamas