Hvis man går AKP-konferansen «Overalt hvor det er tyrkere, der er vi også» nærmere etter i sømmene, ser man at den er en grov krenkelse, først av tyrkere bosatt i andre land, og av landene de er borgere av.

Ved å si at assimilering er en forbrytelse mot menneskeheten, sier Erdogan og AKP noe om synet på verdien av europeisk kultur, og fremsetter et ønske om at tyrkerne ikke skal integreres. Dette er innblanding i et annet lands indre anliggende, noe Tyrkia ellers reagerer heftig på. Men man kan arrangere en konferanse for politikere av tyrkisk avstamning, og behandler dem som om de er instrumenter for tyrkisk politikk. Og det skjer med den største selvfølgelighet.

Synet på menneskerettigheter synes å være instrumentalt: det er et middel til å fremme egne interesser. Erdogan sier det er en forbrytelse å bli nektet dobbelt statsborgerskap. Bakgrunnen synes åpenbar: han ønsker å bruke tyrkerne i Europa til å vinne innflytelse.

Hvilke tanker fremkaller dette i hodet på europeerne? Det er en type supremasistisk politikk, for ikke å si imperialistisk. Erdogan og president Abdullah Gül har pusset støvet av ottomanske symboler.

Den samme instrumentelle bruk av rettigheter finner vi i uttalelsen om at islamofobi er på linje med antisemittisme.

Ved sine utilslørte uttalelser om assimiliering viser Erdogan hva det virkelig handler om: tyrkerne skal være et fremmedelement i Europa, og derfor skal de holde fast ved sin kultur og religion. Det sementerer segregeringen. Erdogan oppfordrer til parallellsamfunn.

Det er en provokasjon mot Europa, mot europeiske politikere og folk som sliter med å integrere tyrkere i annen og tredje generasjon. Så kommer Erodgan og sier: ikke bli europeere.

En taler på konferansen gikk så langt som til å si at det er Europa som trenger en dose tyrkisk kultur.

Disse holdningene kan bare vekke minner om ottomannernes forsøk på å erobre Europa. De er også en trussel mot statusen til tyrkere i Tyskland. Flere av de tysk-tyrkiske politikerne ser den trusselen.

Turks living abroad should take the citizenship of their new home country — not, however, with the intention of becoming an integrated part of that society, but so they can become politically active, said Prime Minister Recep Tayyip Erdogan, who spoke at the event. Erdogan also compared Islamophobia with anti-Semitism in his speech and said that countries which oppose dual citizenship are violating people’s fundamental rights. (Germany, for example, generally does not allow its citizens to hold dual nationality.)

‘Crime Against Humanity’

Participants in the session told SPIEGEL ONLINE that the Turkish prime minister then repeated a sentence which had already sparked fierce criticism when he said it during a 2008 speech in Cologne: «Assimilation is a crime against humanity.» And even stronger language was apparently used by one representative of the Turkish government. According to Ali Ertan Toprak, the vice chairman of the Alevi community in Germany, who was present at the lunch, one speaker went so far as to say: «We need to inoculate European culture with Turkish culture.»

The language in the invitiations already suggested the attitude of the Turkish government toward Turkish-German politicians. Ankara perceives them as being its own. Invitations sent in the name of Turkish Labor Minister Faruk Celik to German Bundestag members were addressed as «my esteemed members of parliament» and Erdogan was referred to as «our prime minister.»

Turkish-German politicians and religious representatives in Germany are now voicing sharp criticism of Ankara. «It was very clearly a lobbying event on the part of the Turkish government,» said Toprak. He said that he himself was shocked about how openly the Turkish government had expressed its view that Germans of Turkish descent should represent Turkey’s interests. «If members of the (conservative) Christian Democratic Union who oppose EU membership for Turkey had been there, they would have got a lot of material for their arguments,» Toprak says.

Ankara Seeks Influence through Turks Living Abroad

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.