Den nye nederlandske statsministeren Mark Rutte har kommentert Tyrkias kontroll med tyrkere i andre land, på en måte som har falt Ankara tungt for brystet. Ankara liker ikke integreringsreglene i Nederland, og vil at tyrkere skal forbli tyrkere uansett hvor de bor.

Foranledningen var en ny statssekretær Veldhuijzen van Zanten som også har svensk statsborgerskap. Rutte sa onsdag at dette ikke var noe problem, men ville vært det om van Zanten hadde vært tyrkisk. Det fikk den tyrkiske statsråden med ansvar for tyrkere i utlandet (sic) Faruk Celik til å protestere mot diskriminering. Han mente Rutte ikke respekterte frie valg. Nå er ikke van Zanten valgt, han er utnevnt.

Celik sa Tyrkia heller ikke liker integreringsreglene i Nederland, fordi de krever for sterk integrering. Den tyrkiske regjering sier åpenlyst at tyrkere skal forbli tyrkere,uansett hvilket land de bor i. Selv respekterer de ikke minoriteter som likestilte på hjemmebane.

Men den nederlandske regjering møter problemer på hjemmebane. Domstoler i Rotterdam og Roermond har kommet til at integreringskravene bryter med assossieringsavtalen mellom EU og Tyrkia. Regjeringen har anket, og sier de vil be om at avtalen forandres, i tilfelle de taper i siste omgang. Men en slik endring krever samtykke fra Ankara, og det får neppe Nederland, som kan være «stuck».

ISTANBUL, 30/10/10 – The Turkish government considers that Premier Mark Rutte has made «discriminatory’ statements in the Lower House about Turks in the Netherlands.
Rutte said Wednesday in the debate on the government policy statement that the combined Dutch and Swedish nationality of State Secretary Veldhuijzen van Zanten is no problem, but that it would have been a point for debate if she had had a Turkish passport. The premier said the difference lies in the fact that Turkey exercises influence on citizens abroad via its constitution and Sweden does not.

Turkish Minister Faruk Celik, responsible for Turks abroad, says he «cannot see how such a discriminatory statement contributes to the integration of foreigners in the Netherlands.» The right to be elected is a fundamental human right, according to the minister, who apparently did not understand that Van Zanten has not been elected but appointed as a state secretary.

The Turkish government also considers that an end should be made to the Netherlands integration requirement for Turks. Ankara sees an unjust infringement of the rights of Turks in this requirement.

District courts in Rotterdam and Roermond have found in favour of the Turks. The judges ruled that the integration requirement for Turks is in violation of the association accord between Turkey and the EU. The Dutch state has appealed against these rulings.

If the state loses the appeal, the new cabinet will try to get the treaty amended so that Turks do come under the integration requirement again. But the Turkish government has already indicated now that it will oppose such an amendment of the treaty.

According to lawyers, this opposition will likely make the amendment impossible, because the unanimous agreement of the treaty partners is necessary.

«Turkish citizens are not required to take the courses, based on the treaty,» says Celik’s spokesman. «We will hold the Netherlands to this. (…) These people are and will always remain Turks.»

According to the spokesman, Ankara does support the integration of Turkish immigrants with Dutch society. «But Turkey is against the immigrants being completely absorbed by this society.»

Celik made a visit to the Netherlands last weekend. He did not meet with Home Affairs Minister Piet Hein Donner, but he did meet with Turkish lobby organisations and visited the Islamic University of Rotterdam. ‘We are concerned about the growing xenophobia and Islamophobia in the Netherlands’, said the spokesman for Celik.

http://www.nisnews.nl/public/301010_1.htm

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂