Bilde: Erdogans løpegutter har strømmet til det tyrkiske konsultatet i Rotterdam for å gi backing til Ankaras trusler mot Nederland. Erdogan begynner å projisere makt inn i Europa og han gjør det med trusler. Skjønner EU-politikerne hva de står overfor? Ikke helt. Erdogan risikerer å gi et puff til høyrefløyen i Europa. Lørdag 11. mars 2017. Foto: Yves Herman/Reuters/Scanpix

Recep Tayyip Erdogan sender statsråder til Europa for å drive valgkamp for ja i folkeavstemningen, men de mest profilerte statsrådene blir nektet å opptre offentlig. Det skyldes en generell motvilje mot Erdogans metoder på hjemmebane og det at han nekter det kurdiske partiet HDP å drive valgkamp.

Slikt affiserer ikke Erdogan som langer ut mot Angela Merkel og Nederlands statsminister Mark Rutte. Begge får beskjed om at de oppfører seg som nazister.

Striden med Nederland eskalerte lørdag kveld. Den nederlandske ambassaden i Ankara og konsultatet i Istanbul ble avsperret og ambassadøren, som er i utlandet, fikk beskjed om at han var uønsket. Samtidig ble familieminister, Fatma Betul Sayan Kaya, nektet å komme inn i det tyrkiske konsulatet i Rottterdam.

Nederlandsk politi stanset henne fysisk, 30 meter fra bygningen.

Er Erdogan unhinged? Det kan virke sånn. Det som er skummelt er at tilhengerne hans synes å like at han gruser vesteuropeiske ledere. Erdogan har en mobb han samler rundt seg, både på hjemmebane og i Europa og han truer med gjengjeldelser. Vil han gjøre alvor av truslene?

Utenriksminister Mevlut Cavusoglu sa han ville fly til Rotterdam, selv om myndighetene sa nei. Cavusolglu uttalte seg like aggressivt som Sjefen hans hjemme. De snakker som mafiosi i Ankara nå:

«I sent them so they could contribute to your economy,» he told CNN Turk TV, days ahead of Dutch polls where immigration may play a significant part. «They’re not your captives.»

«If my going will increase tensions, let it be … I am a foreign minister and I can go wherever I want,» he added hours before his planned flight to Rotterdam was banned.

Cavusoglu threatened harsh economic and political sanctions if the Dutch refused him entry, a threat that proved decisive for the Netherlands government.

Truslene fikk nederlandske myndigheter til å si kategorisk nei.

Addressing a rally of supporters, Erdogan retaliated.

«Listen Netherlands, you’ll jump once, you’ll jump twice, but my people will thwart your game,» he said. «You can cancel our foreign minister’s flight as much as you want, but let’s see how your flights will come to Turkey now.»

«They don’t know diplomacy or politics. They are Nazi remnants. They are fascists,» he added.

Polerte europeiske politikere klarer ikke henge med retorisk. Mark Rutte sa det var upassende språk. Bare Geert Wilders ga et svar på samme nivå:

«To all Turks in the Netherlands who agree with Erdogan: Go to Turkey and NEVER come back!!»

Spørsmålet er om Tyrkias bøllete opptreden kan hjelp Wilders og hans parti i valget på ny nasjonalforsamling.

Balladen var ikke over lørdag. Familieminister Fatma Betul Sayan Kaya satte seg i bilen for å kjøre til Rotterdam fra Tyskland. Hun slapp imidlertid ikke inn i konsulatet i byen. Det samlet seg en stor mengde tyrkere utenfor, som oppførte seg som en mobb. Dette er Erdogans løpegutter og alle kan se at de er i stand til litt av hvert.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂