Nytt

EUs grensekontroll er illusorisk. Så lite som en av 100 reisende blir sjekket mot EUs terrorliste. Det gjør at jihadister fra Syria kan reise inn og ut av EU med lav risiko for å bli oppdaget.

I tillegg kommer alle migrantene som har strømmet til Europa og som bare har fått en helt overflatisk registrering, hvis de i det hele tatt er blitt registrert.

Wanted terrorists carrying European passports can be waved through border checks with nothing more than a cursory visual inspection of their travel documents, sources have said.

And EU officials say they have no idea if any of the thousands of refugees currently making their way into Europe are being scanned against the watchlist.

EUs innenriksministre skal fredag diskutere responstiltak på Paris-terroren. Frankrike vil ha rett til å suspendere Schengen og innføre grensekontroll når det måtte ønske. Det vil også at passasjeregistre skal overleveres myndighetene ikke bare for utenlandsfly, men også innen EU og at det skal gjelde også for ferger og jernbane. Opplysningene om de overfaltiske kontrollene av reisende inn til EU, kan bare styrke slike krav.

Fritt frem

Vil de andre innenriksministrene våge å avslå Frankrikes krav, når de hører at:

On average, just 10-20 per cent of EU nationals travelling from outside the continent have their passports checked against a Schengen-wide database designed to catch foreign fighters returning from Syria and Iraq.

At least three of the eight known Paris terrorists are believed to have fought in Syria before returning to commit Friday’s atrocity. All those identified so far are believed to be EU citizens.
Det er for mange eksempler på at Syria-krigere har kunnet reise inn og ut av Schengen.
Ayoub El-Khazzani.thalys.terrror
Ayoub el-Khazzani, the terrorist behind the botched gun attack on a Thalys high speed train this summer, was also on the SIS list but is believed to have travelled to Syria and criss-crossed Europe with impunity.
Hjernen bak Paris-terroren, Abdelhamid Abdaaoud (26) har skrytt av at grensevakter ikke kjente ham igjen, til tross for at han sto på etterlysningslisten.
Slapp kontroll – det svakeste ledd
Disse glippene kommer av to forhold: Dårlige rutiner, mangel på prioritering i kombinasjon med mange etterlyste.
Det står 4.000 Syria-krigere på Schengen Information System – SISs liste. Men potensielt like alvorlig er de hundretusener av forsvunne eller mistede pass. I Sverige har det forsvunnet flere hundre tusen pass, noen mister tre pass i året, og de har rett på nye, uten spørsmål. Sikkerhetsrisikoen er stor.
Alle de ting sikkerhetsminded mennesker har advart mot, slår nå til.
The Schengen Information System (SIS) watchlist contains the details of 4,000 foreign fighters, as well as hundreds of thousands of stolen passports, suspect cars, wanted criminals and missing people. Passports of people travelling from outside the continent are scanned against a computer database flag up those who need to be stopped before they can enter the free-travel zone on the continent.
Kontrollen i de ulike EU-land varierer, fra én prosent kontrollerte pass til 100 prosent. Snittet ligger på 10-20 prosent. Siden Schengen er grenseløs innad betyr det at det svakeste leddet truer de strengere landene.

Officials said the proportion of European passports cross-referenced against SIS ranges between countries from one per cent to one hundred per cent. The average across the EU is around 10-20 per cent.

“Abaaoud, or another jihadist, has good odds working in their favour,” an EU diplomat admitted.

Agurk-motstand
Etter massakren på Charlie Hebdo 7. januar, forlangte Frankrike at alle reisende inn til Schengen skulle kontrolleres mot SIS-registrene. Men i praksis skjer det ikke. Det skyldes ulik praksis, men også at EU sentralt setter seg på bakbena. I EU sentralt er fri bevegelse en hellig ku og det er innbitt motstand mot å rokke ved fri bevegelse og åpne grenser.
Her ligger det an til en politisk konfrontasjon. EU-byråkratiet forsvarer den frie bevegeligheten like hardt som reguleringen av agurker.

But EU officials are resistant to a fundamental review of the rules because the right to pass in and out the continent unhindered “is a part of free movement”, they argue.

Under EU rules, all non-European passport holders are meant to be checked against SIS. However, this is not taking place. Only the “majority” of airports taking commercial flights from outside Europe are applying the SIS checks.

Fri flyt av migranter
Kontrollen er enda svakere når det gjelder hundretusener av migranter som har kommet til Europa. Grensene har i praksis stått åpne og apparatet har ikke klart å håndtere registrering. Paris-terroren legger et tungt politisk ansvar på de som har ignorert sikkerhetssiden av migrantstrømmen. Kritikken vil først og fremst ramme Tyskland og Sverige. Deres lemfeldige omgang med sikkerheten kan bli en politisk belastning.

European officials in charge of the system admit they have no idea how many – if any – of the thousands of refugees flooding into Greece and Hungary are scanned against SIS. There is little chance of someone who crosses into Europe over a rural border being scanned, they admit.

“We are clear what the rules say and what states should be doing .They are not always applied in the way we would have wanted,” said an official.

Migranter skal etter reglene bli tatt fingeravtrykk av og de skal legges inn i databasen EURODAC. Men i praksis skjer heller ikke det. På Balkan mangler det tekniske utstyret og vi har sett hvordan greske myndigheter tar fingeravtrykk med stempelpute og papir. Denne informasjonen må scannes inn i databasen. Man kan tenke seg hvor stor backloggen blir når det kommer tusener hver dag. Dessuten er det mangel på scannere og moderne dataustyr. Resultatet er laissez-faire. Alt flyter.
Refugees are meant to be logged in EURODAC, a fingerprint database used for processing asylum claims, which police can access. However, fewer than one in ten migrants in some areas of Greece are thought to have been registered this summer, although that rate has since improved.
«Havarikommisjon»
Noen har visst. Noen har det overordnede ansvar. Når øverste administrative sjef, Jean-Claude Juncker, umiddelbart sier at det ikke er noen sammenheng mellom Paris-terror og migranter, spiller han et høyt spill.
Særlig når det kommer frem at systemet han er ansvarlig for ikke en gang har de mest elementære rutiner på plass for å fange opp terrorister.
Det lyder nesten utrolig, men det finnes ingen link mellom SIS og EURODAC. De to systemene snakker ikke sammen. Hvis en jihadist blir tatt fingeravtrykk på Leros, vil det ikke komme opp et rødt flagg i SIS.
Even then, EURODAC cannot “talk” to SIS, meaning that even if a suspected jihadists did register themselves as refugees on the Greek islands, the system would not flag them up as a threat.
Personvern får dårlig rykte
Men det stopper ikke der. Reglene tillater ikke at en persons fingeravtrykk sammenlignes med hva som finnes i en biometrisk database. Av personvernhensyn. Forsvarerne av personvern må snart innse at de i realiteten fungerer som terroristenes beskyttere. Den dagen det går opp for folk er det mange rettigheter som kan forsvinne.
In a further weakness, SIS does not allow for a suspect traveller’s fingerprints to be searched against a biometric database. That gives an advantage to those travelling with fake passports.
Når man hører hvordan det egentlig står til med Schengen-systemet må man konkludere med at det ikke fungerer.
Systemet blir gjennomgått med jevne mellomrom, men resultatet er underlagt sekretesse i tråd med EUs mangel på innsyn og offentlighet. Slikt hemmelighold gjør at dårlige praksiser får bestå.
Når svakhetene nå blottstilles må noe skje. Hvis ikke ryker hele Schengen. Frankrike er et såpass stort og viktig land at det kan legge tyngde bak kravene.
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/eu/12001763/terror-checks-jihadists-syria-europe.html