Kommentar

Både medienes og politikernes håndtering av terrortrusselen fortjener årvåkenhet. Det gjelder både når angrep finner sted og ikke minst opplysninger som tilsiver offentligheten etterpå. Hvis hører etter vil man finne mange ting som skurrer.

Det går nesten ikke en dag uten et jihad-angrep, et eller annet sted. De blir registrert og glemt.

Søndag angrep tre kvinner hovedpolitstasjonen i Mombasa, Kenya. De utga seg for å skulle anmelde et tyveri av en mobil, men vel inne dro de opp kniver og såret to politifolk. En av dem var utstyrt med et selvmordsbelte som ikke eksploderte. Tre somaliske flyktninger hadde gitt dem husly.

Ondag ble enken etter en radikal imam arrestert. Om ham heter det:

The arrested woman is the widow of Aboud Rogo Mohammed, an imam killed in Mombasa in August 2012 who was until his death the main preacher at the city’s Musa mosque, seen as the heart of radical Islam in Kenya.

Terroren har konsentriske sirkler. Det vil ikke våre medier eller politikere snakker om. Årsaken er nærliggende: Man skal ikke bevege seg særlig langt ut før man støter på personer og organisasjoner som myndighetene har gjort til samarbeidspartnere. Derfor går de på gummisåler.

Obama er selve symbolet på denne politikken. Det kan bli en helt annen dans med Donald Trump. Det er en av grunnene til den massive kampanjen mot ham.

Trolig vil deler av sikkerhetsapparatet sukke lettet over en Trump-seier, til tross for at man også innen politiledelsen finner mange politisk korrekte.

Det ligger i politiarbeidets natur at man må være orientert mot virkeligheten.

Man må være realitetsorientert for å bekjempe terror. Det dukker stadig opp nye ledetråder som viser hvor utstrakt og finmasket terrornettverket i Europa er.

Folkevandring og terror

Det spesielle med sleeper-cellen som ble pågrepet i Tyskland tirsdag, er de politiske uttalelsene fra innenriksminister Thomas de Maiziere. Nå sier han det som bl.a Jean-Claude Juncker benektet etter fredag 13. november i Paris: At det er en sammenheng mellom strømmen av migranter og risikoen for terror.Dette er selvsagt politisk følsomt. Hvis befolkningen ble bevisst på faren ville entusiasmen for flyktninger bli mindre.

Mr de Maiziere said it appeared that they were infiltrated into Europe with the help of the same network as some of the men involved in last November’s Paris attacks.

“Everything points to the same smuggler organisation that was behind the Paris attacks also bringing the three arrested men to Germany,” Mr de Maiziere told a press conference.

“The indications are that their travel documents all came from the same workshop in that region.”

De tre syrerne som ble pågrepet i en storaksjon i Schleswig-Holstein og Niersachsen, der 200 politifolk deltok, kom inn i Tyskland via Balkanruten i fjor høst. Det dreier seg om tre menn, på henholdsvis 17, 18 og 26 år.

The three men have been indentified only as Mahir al-H, 17, Ibrahim M, 18, and Mohamed A, 26.

They entered Germany as asylum-seekers last November via Turkey and Greece, travelling on false passports.

To av selvmordsbomberne på Stade de France var med i samme båt til Hellas som de tre pågrepne.

Ærlighet varer lengst

Hvordan kommuniserer regjeringene med sine borgere? Hvorfor er de ikke ærlige om at de har undervurdert faren? Da hundretusener strømmet inn i Tyskland het det seg at det ikke var noen sammenheng mellom antall og terrorfare. Det ble sagt eksplisitt, også av norske myndigheter. Nå er konklusjonen en annen.

Det reiser spørsmålet om politikerne bevisst benektet en risiko de måtte forstå var reell. Hvilke troverdighet har de når de innrømmer den med fasit i hånden?

De Maiziere velger fortsatt å spille «dum» når han sier man må finne ut om det er et større nettverk. Det er et større nettverk og det vet han godt. Når han stiller spørsmålet er det for å gi seg selv ryggdekning.

“This suggests Isil was determined to send these kinds of people to blend in with refugees in order to cause uncertainty in Europe and Germany,” Mr de Maiziere said.

“The French connection is what makes this case so special. We have to find out if these are individual links or if there is a larger network. It shows Isil is not targeting only France or Germany or Italy or Belgium or Britain — but the entire West.”

Et sted mellom 6.000 og 9.000 jihadister forlot Europa for å slutte seg til IS. Det er så mange at man ikke har oversikten. Heller ikke over de som har kommet tilbake, slik tilfellet var med leder av Paris-terroren Abdelhamid Abaaoud og Salah Abdeslam. De var/er EU-borgere, hvilket gjør at de kan bevege seg lettere.

 

Flere navn

Europeisk politi vet i dag mye om terrornettverket til IS. CNN kunne for noen dager siden bringe avsløringer fra tusenvis av avhørsdokumenter.

CNN has obtained thousands of pages of documents and photos from internal European investigations and gathered information from sources close to the Paris investigation that together provide new details about the highly organized terror group intent on attacking overseas targets.
Abel_Haddadi_left_and_Mohamad_Usman_right
Bildet: Algeriske Adel Haddadi (f.v) og pakistanske Mohammed Usman. Disse to kom aldri frem til Paris i tide til å delta i fredag 13.angrepene.
These documents reveal new information about two captured operatives who investigators believe intended to attack France (Haddadi and Usman). They also point, chillingly, to the existence of another suspected terrorist — never before named publicly — who authorities claim is linked to the Paris terror cell and was on the loose in Europe for months after that attack. That man, identified by authorities as Abid Tabaouni, was only arrested in July. (….)

abid.tabouni

 Abid Tabaouni, named publicly for the first time in the exclusive CNN report, was the subject of a Europe-wide arrest warrant that Austrian officials requested in February.
He wasn’t brought into custody until July, when Belgian security officials located him in Brussels. European investigators are now examining an apparent visit Tabaouni made to Amsterdam while security agencies were searching for him, sources told CNN.
Sikkerhetsmyndigheer tror at 30-40 av dem som organiserte Paris-angrepene, fortsatt er på frifot.
«The outlook is as bleak as it has ever been,» said Paul Cruickshank, editor of CTC Sentinel, a publication issued by the Combating Terrorism Center at West Point, and a terrorism analyst for CNN. Characterizing the mood at a recent high-level European conference on counter-terrorism, Cruickshank said, «We’re talking beyond severe concern.»
Etterforskerne tror at Paris fredag 13. var en slanket versjon av det som var tenkt som en mye større operasjon. Et større fransk kjøpesenter var tenkt som mål. Det samme var mål i Nederland.
A senior European counter-terrorism official who spoke to CNN said that according to investigations into the network that carried out the Paris attacks, they were a slimmed-down version of an even more ambitious plan to hit Europe.
Det sier noe om ambisjonene: Angrep i flere land. Kjøpesentre. Westgate var m.a.o et template, et mønster, slik Mombai var det. Hvis man sammenligner operasjonene så ser man mønstre.
 Teknisk avanserte
Man undres på om sikkerhetskilder ønsker å hype faren for å gjøre seg interessante eller få større bevilgninger. På vanlige borgere virker opplysningene skremmende:
The senior European counter-terrorism official told CNN that security services were «uncovering more and more ISIS operatives» on continental European soil. ISIS operatives dispatched back to Europe have taken advantage of encryption, especially the Telegram messenger app, to communicate securely, the official told CNN, frustrating European security services.
«Encrypted messaging groups have the potential to revolutionize terror plot planning by allowing entire cells to coordinate in real time without compromising themselves,» said CNN terrorism analyst Paul Cruickshank.
 Man spør seg i all troskyldighet: Hvis tech-gigantene kan inngå avtale med EU om å luke ut fremmedhat og hatespeech, mot muslimer selvsagt, hvorfor kan ikke de samme storselskapene gjøre det samme med IS-kryptert informasjon? Er det ikke et logisk spørsmål? Eller vanlig jihad-hype for den del. Hvorfor får de lov til å holde på?
Lashkar e Taiba
Assosiasjonen til Mombai er ikke tilfeldig. En av de tre som ble tatt i Europa, nærmere bestemt Østerrike, Mohammed Usman. har arbeidet som bombemaker for Lashkar e-Taiba, som sto bak Mombai-angrepet.
CNN forteller storyen om de fire mennene som forlot Raqqa som gruppe for å ta seg til Paris.
Haddadi and Usman, who was identified by investigators as a suspected bombmaker for the Pakistani terror group Lashkar-e-Taiba, set out from the capital of the self-declared ISIS caliphate in Raqqa, Syria, six weeks before the Paris attacks.
They were part of a team, investigators concluded. The two others, Ahmad al-Mohammad and Mohamad al-Mahmod, would later blow themselves up outside the national stadium in Paris. The team crossed the border from Syria into Turkey in early October and headed for the Turkish coast.
Haddadi har i avhør forklart at de ikke kjente hverandres virkelige navn. De visste heller ikke hva oppgaven skulle være i Paris, kun at det skulle være «»something for the good of God.»
Den som trente dem og ledet dem underveis har nom de guerre-navnet Abu Ahmad.
Abu Ahmad handled their logistics: connecting them with smugglers and cars for transport, providing pre-programmed cell phones and getting them fake Syrian passports.
He wired them money as they moved, using intermediaries who couldn’t be traced, and communicated using encrypted apps.
De fikk vite akkurat nok til å komme seg til neste stopp, omtrent som et orienteringsløp. Der ble de sendt videre.
Greske myndigheter oppdaget at Haddadi og Usman reiste med falske syriske pass. De ble arrestert og holdt tilbake en måned. Det var nok til at de ikke rakk å delta i Paris-angrepene. Greske myndigheter vil ikke svare på hvorfor de lot dem gå. Det har skjedd før.
Haddadi og Usman kom til Salzburg 14. november, dagen etter blodbadet i Paris. De ga seg til å legge planer for nye angrep. De hadde reetablert kontakten med sin føringsoffiser.
European investigators concluded that Haddadi and Usman were part of the same terror cell as the Paris bombers and, having failed to participate in that bloody day, were planning another strike.
Investigators found that in the days before their arrest, Haddadi and Usman were researching trains to Paris and making a flurry of phone calls overseas, including to contacts in Belgium and France.
De ventet også på en tredjemann:
The documents also reveal that investigators believe that Haddadi and Usman were waiting for a third man to join them — Abid Tabaouni.
Tabouni dukket opp, men da politiet slo til mot mottaket og pågrep Haddadi og Usman var fuglen fløyet. Kun mobilen hans lå igjen ved sengen til den ene av dem, med bilder tatt inne på mottaket. Selv med dette beviset nektet Haddadi og Usman for at de kjente ham.
Tilfeldigheter avgjør:
The documents show that Tabaouni had programmed into his phone a number linked to the terror cell of the ringleader of the Paris attacks, Abdelhamid Abaaoud. He had also saved a photo of ISIS fighters standing before their black-and-white flag.
Haddadi denied knowing Tabaouni, but investigators found Tabaouni had saved Haddadi’s phone number in his contacts. The phone also contained a photo taken just 30 minutes before security officials stormed the refugee center. It shows Tabaouni sitting on a bed in between where Haddadi and Usman slept.
The investigators lay out in the documents their belief that Tabaouni was coming to join Haddadi and Usman and that the three men were working on ISIS operations and planning possible attacks.
 Tabouli slapp unna, men ble pågrepet i Brussel så sent som juli i år. Hva gjorde han der?
 Tabouni skal ha blitt utlevert til Østerrike, Haddadi og Usman til Frankrike. Opprullingen er langt fra over.
Jean-Claude Brisard, en av Frankrikes top-anti-terror-etterforskere, sier det er flere der ute og at vi vil få høre fra dem:
Several sources told CNN there are probably more sleeper cells and ISIS operatives coming into Europe using the same crowded, chaotic refugee route exploited by Haddadi, Usman and Tabaouni.
«We’ve seen that in the recent weeks, several of them, individuals who carry out individual attacks, inspired attacks, were coming back from Syria using the same route,» Brisard said.
«In addition to that, several jihadists have been arrested all around in France … in Belgium and Germany using the same route, for the same purpose,» Brisard said.
 Men selv i en slik dybdesak om terrornettverk finnes det info begravet inne i teksten som normalt skulle vært heist til topps:
One of the people Haddadi reached out to for help was a technician at one of the most important nuclear research centers in Europe. That man was placed under immediate observation by French authorities, the documents show.
 Politiske myndigheter og sikkerhetstjenester kommer stadig med advarsler om nye terrorangrep. Men hvor blir det av det politiske ansvaret? Det er som terroren er storm vi må venne oss til.
http://edition.cnn.com/2016/09/05/politics/isis-suspects-terrorism-europe-documents/index.html