Nytt

På et møte mellom EUs innenriksministre fredag vil Frankrike forlange at det innføres intern grensekontroll i Schengen-området. Hvert land skal kunne innføre kontroll hvor det måtte ønske. Dette er innenfor Schengen-reglene, men er aldri gjort før.

Unntak for åpne grenser har vært gjort foran fotball-VM og G20-møter. Da har vertsnasjonen innført grensekontroll. Men nå vil Frankrike ha rett til å innføre kontroll hvor og når det måtte ønske.

Det er erfaringene med jihadistene fra Molenbeek i Brussel som har fått den franske regjering til å forlange rett til grensekontroll. Det representerer på sikt en uthuling av de åpne grensene, men et nytt terrorangrep kan torpedere hele Schengen.

 

“The French are going to push hard for everyone else to institute border controls, particularly Belgium, but across the wider euro area. To all intents and purposes it will be a temporary suspension of Schengen,” the source said.

Claude Moraes, the Labour MEP and chairman of the European Parliament’s Civil Liberties, Justice and Home Affairs Committee, said that the French demands would test Schengen “to the limits” even if remaining technically within the terms of the agreement.

“The code allows you flexibility. Hollande will push Schengen flexiblity to a point it hasn’t gone to before,” he told The Telegraph.

Selv om tiltaket ikke er rettet mot EU-kommisjonen og Angela Merkel vil det være et prestisjenederlag for begge. Åpne grenser har vært deres varemerke. De har klart å forsvare det mot ønsker om migrasjonskontroll, men terrortrusselen skaper et annet momentum.

Frankrike vil dessuten kreve at EU innfører obligatoriske passasjerlister, ikke bare for fly innenlands, men også for ferge – og togtrafikken. Det vil i sin tur si at folk må gå rundt med gyldig ID-bevis, hvilket trolig betyr innføring av biometriske ID-kort.

Frankrike vil i tillegg ha en oppdatering av EUs database SIS, som sjekker folks ID ved grensepasseringer mot en base over kriminalitet, ID-tyveri osv. Det blir vanskeligere å slippe unna.

France also wants greater use of the Schengen Information System (SIS) which cross references border identity checks with a vast database of known criminals, stolen vehicles and passports and other security data.

Bernard Cazeneuve, the French interior minister, prefigured the French demands in remarks on Sunday in which he said that “systematic and coordinated checks on borders inside the European Union” were now essential for the fight against terrorism.

“Because terrorists cross Europe’s external borders and internal borders, we want the proposals that are made and the measures taken by France as those put in place by other European countries … to be enacted quickly,» he added.

Alle hadde trodd at Schengen ville bestå innad, men at kravene ville gjelde ytre kontroll. Nå skjer forandringen i omvendt rekkefølge. Det innføres kontroll innad i EU. Det vil som logisk konsekvens medføre at man skaffer seg kontroll over yttergrensen.

france_border_controls

 

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/france/11998301/Paris-attacks-France-to-call-for-effective-suspension-of-Schengen-open-borders.html