Frankrikes president Nicolas Sarkozy truer med å trekke landet ut av Schengen-samarbeidet medmindre de øvrige EU-landene får større kontroll over egne grenser og innfører tøffere tiltak mot ulovlig innvandring. Sarkozy har satt et års frist for de andre landene til å styrke egne grensekontroller, og i motsatt fall vil Frankrike gjeninnføre passkontroll for samtlige EU-borgere.

Den franske presidentens advarsel kommer en måned etter at han uttalte at sterkere grensekontroll er «den eneste muligheten til å unngå at Europa imploderer».

The French president named Greece as a key culprit allowing asylum seekers to flood across its ‘unguarded frontier’ with Turkey.

He set a one-year deadline for EU nations to tighten security before France pulls out of the Schengen Agreement that allows free travel between 25 countries.

He said yesterday: ‘There are 120km between Greece and Turkey which are not guarded.

‘I am within my rights to demand what the sanctions should be. I give one year for this practice to change, otherwise we suspend our membership of the Schengen Agreement.

‘As it is France which has the most generous welfare benefits, we are the ones most affected by putting these measures into place properly.’

Mr Sarkozy’s increasingly tough stance on immigration is seen as an attempt to win over voters of the extremist National Front party as he falls behind socialist rival Francois Hollande in the polls for this month’s presidential election.

Sarkozy har kommet med flere harde utfall mot innvandring under den pågående valgkampen, og på et valgmøte i mars uttalte han at «ukontrollert innvandring forpurrer Europas evne til å ta imot og integrere nye innvandrere, og legger press på de svakestes sosiale sikkerhetsnett over hele kontinentet».

Både den franske og den italienske regjeringen samt Nordisk Politiforbund har bedt EU-kommisjonen om å revidere Schengen-avtalen for å få tilbake grensekontrollen i EU.

I september i fjor nedla Finland og Nederland veto mot EU-kommisjonens planlagte utvidelse med opptagelse av Romania og Bulgaria i det passfrie Schengen-samarbeidet. De to landene nedla veto pga frykt for en strøm av illegale innvandrere, organisert kriminalitet og omfattende korrupsjon:

Dermed blokerer Haag og Helsingfors en køreplan, der i første omgang skulle fjerne grænse- og paskontrollen i bulgarske og rumænske lufthavne og i søtransporten, mens landegrænserne først skulle omfattes senere.

Blokeringen er et hårdt slag for de to tidligere kommunistiske lande, der var blevet stillet et gennembrud i udsigt på et EU-møde i morgen. Selv Frankrig og Tyskland, der hidtil har blokeret for Bulgarien og Rumænien i Schengen, er angiveligt parate til et kompromis.

Vetoet kom etter at en Europol-ekspert i juni advarte om at den planlagte Schengen-utvidelsen ville øke den illegale innvandringen via Tyrkia og Svartehavet.

– Innlemmelsen av Romania og Bulgaria i Schengen-området har potensiale til å øke presset på den tyrkisk-greske grensen og gjøre den bulgarske kysten av Svartehavet til et mål for illegale innvandrere, sa leder for Europols avdeling for analyse og informasjon, Jean-Dominique Nollet, på en Schengen-konferanse.

Nollet understreket behovet for analyser og passende tiltak for kriminalitetsbekjempelse for å motvirke risikoen som vil følge med de to landenes inntreden.

Daily Mail: Sarkozy threatens to quit passport deal if EU countries don’t seal borders against illegal immigrants

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂