Nederland vil blokkere EU-parlamentets vedtatte forslag om utvide Schengen-området med Romania og Bulgaria. De to landene, som har vært medlemmer av EU siden 2007, trenger godkjennelse fra alle de 25 Schengen-landene for å bli innlemmet i Schengen-samarbeidet.

Mens både den franske og den italienske regjeringen samt Nordisk Politiforbund har bedt EU-kommisjonen om å revidere Schengen-avtalen for å få tilbake grensekontrollen i EU, ble det kjent at EU-parlamentet hadde vedtatt å utvide Schengen-området med Romania og Bulgaria.

Bakgrunnen for Nordisk Politiforbunds utspill var at personer fra de baltiske landene Estland, Latvia og Litauen står for 80 prosent av den organiserte kriminaliteten som begås i Norden. I 2009 ble det kjent at rumenske statsborgere var den raskest voksende kriminelle gruppen i Norden, og sto bak hele 80 prosent av vinningskriminaliteten som ble begått i bla Oslo.

I 2010 viste også tall fra Københavns Politi en voldsom stigning i kriminalitet begått av rumenere, som i forveien var overrepresentert på kriminalstatistikkene. Høsten samme år hadde politiet på Nordsjælland så store problemer med kriminelle fra Romania at de ba om å få en rumensk politimann fast stasjonert.

Urolighetene i den arabiske verden har imidlertid økt bekymringen for illegal innvandring til EU i flere medlemsland, og EUs innenriksminister er nå på møter i Luxembourg for å se over Schengen-reglene:

France and Italy demanded a clarification of the rules after an influx of illegal migrants from North Africa led to a dispute over which country should handle them.

MEPs give thumbs-up

Meanwhile, German politicians have criticised Denmark’s decision to reinstate control booths on its borders. The Danish government says it is necessary to counter organised crime and people-trafficking.

I fjor økte også den illegale trafikken inn i EU over grensen mellom Hellas og Tyrkia, noe som førte til ytterligere bekymring over grensesikkerheten i nabolandene Bulgaria og Romania:

Mr Leers said «it is imperative that all adopted judicial reform measures in Romania and Bulgaria are effective and irreversible».

He said the Dutch government would decide on the two countries’ bids to join Schengen next year, after studying the next EU Commission report on their compliance with the rules.

On Wednesday MEPs in Strasbourg gave an overwhelming thumbs-up to the two countries’ Schengen bids. There were 487 votes in favour of letting them in, 77 against and 29 abstentions.

«The Schengen system is providing the highest standards of border management. Romania and Bulgaria are meeting these standards today – hence, we must not delay their integration,» said parliament president Jerzy Buzek.

The MEP steering the parliament’s negotiations on Schengen, Carlos Coelho from Portugal, acknowledged that Bulgaria would have to take some extra measures and improve border co-operation with Greece and Turkey.

Most EU states are in Schengen, as are three non-EU countries: Iceland, Norway and Switzerland.

Besides Bulgaria and Romania, three EU countries remain outside: Cyprus, the Irish Republic and the UK.

EU Home Affairs Commissioner Cecilia Malmstrom has called for a robust EU «community mechanism» to decide on exceptional cases where states may reimpose border controls temporarily.

Schengen allows for the temporary reimposition of border controls in special cases to ensure public order.

The European Commission says such measures should be «an absolute last resort».

BBC: Schengen zone: Delay for Bulgaria and Romania to join

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂