Den britiske avisen The Times skriver at Tyskland og Frankrike vil ha tilbake grensekontrollene innenfor EU som følge av terrorfaren og migrasjonen. Avisen har fått tilgang til konfidensielle papirer hvor det står at man vil stanse Schengen-avtalen for opp til fire år.

A confidential diplomatic paper seen by The Times reveals that the EU’s two biggest countries are pushing for the Schengen zone to be suspended in “exceptional circumstances”, making all travellers subject to border checks as they enter a country.

Dette står i sterk kontrast til det offentlige EU som krever at de eksisterende grensekontrollene må opphøre i november.

The European Commission is pushing for an end, within weeks, to emergency frontier controls introduced after terrorist attacks and during the EU’s migration crisis.

Jean-Claude Juncker har i det siste benyttet anledningen til å presse frem et enda mer politisk unisont EU. Han vil fjerne den ene president-stillingen (sannsynligvis ikke hans egen), ha felles forsvar og tvinge samtlige EU-land til å innføre euro. Han vil også at Bulgaria og Romania skal være med i Schengen-samarbeidet.

The demand will be a blow to Jean-Claude Juncker, president of the commission, who said on Wednesday that the passport-free travel zone, alongside the euro, was a foundation for a future federal Europe. He was accused of drawing up a blueprint for a “United States of Europe” with more centralised powers, as he called for Bulgaria and Romania to join Schengen.

De konfidensielle papirene gir Schengen dødsstøtet:

“There is a need to allow a member state to reintroduce controls at its internal borders for a period exceeding six months,” the paper says. “The grounds for such controls for periods exceeding six months would continue to involve the particular seriousness of the threat to internal security and the long-term nature of that threat.”

“the total period during which border control is reintroduced shall not exceed two years” but “where there are exceptional circumstances that total period may be extended to a maximum length of a further period of two years”.

Terrorfaren fra jihadistene er ikke noe midlertidig fenomen. Men EU-pampen Juncker synes ikke det er så farlig. I en TV-debatt på torsdag insisterte han på at den passfrie sonen ikke var en «invitasjon til terrorister», selv om han måtte innrømme at terrorceller hadde utnyttet systemet. Men hva gjør vel det hvis man kan få turister?

“It’s true that occasionally terrorists do benefit from it but the prime beneficiaries are European citizens,” he said. “We’re being told you’re opening the borders to terrorists. No, we are opening the borders for tourists.”

The Times