Nytt

Politiet i Østfold klør seg i hodet. Det er blitt vanlig at de stanser asylsøkere på vei inn i Norge. Men mandag var en dag utenom det «vanlige» da hele 39 asylsøkere ble registert. Politiet foretok en kontroll på toget. Den første gruppen på 22 som ble stoppet i en utlendningskontroll på toget var fra Afghanistan, Eritrea og Syria.

– Det ble utført en utlendingskontroll på toget, og derfor ble disse asylsøkerne tatt av toget på Sarpsborg stasjon, forteller operasjonsleder i Østfold politidistrikt, Jon Erik Nygård, til Nettavisen.

Han sier det ikke er ofte at asylsøkerne kommer i så store grupper.

– Dette er spesielt. Asylsøkere kommer det stort sett hver dag, men ikke så mange samtidig.

Men det stanset ikke der. Litt senere kom det en ny melding om at ti afghanere ble stoppet på en buss ved Svinesund. Og enda litt senere fant man ytterligere fem asylsøkere, også på en buss ved Svinesund.

Her stiller man seg flere spørsmål: Hvorfor reiser asylsøkere fra Sverige til Norge? Sverige gir opphold til stort sett alle som kommer. Når kommer det et offisielt forslag om å innføre passkontroll ved Svinesund? Hva er det egentlig som hindrer Norge i å melde seg ut av Schengen? Kan man regne på kostnadene som samfunnet påføres ved å opprettholde åpne grenser? Jeg mener, hvor mye sparer vi egentlig for å slippe å vise passet? Og hvis det ikke lønner seg hverken økpnpmiske eller samfunnsmessig, ja hvorfor fortsetter vi da med denne politikken?

Schengensamarbeidet ble vedtatt i 1985 og iverksatt i 1995. Vi har hatt 20 år med åpne grenser hvor vi ikke lenger vet hvem som reiser inn og ut (eller blir værende) i landet. Samtidig bruker vi stadig flere ressurser på å utvise de som begår kriminalitet bare for at de kan ta buss eller tog tilbake til Norge når de måtte ønske.

Ifølge The Economist så er Schengen-avtalen truet av den voldsomme økningen i antall migranter og økt terrorisme. Belgias statminister Charles Michel vil gjeninnføre grensekontroller. Han er neppe alene om det.

Two forces are pulling Europe apart. In the summer of 2015 an unprecedented number of migrants have arrived on Europe’s shores. They tend to go to countries where they are mostly likely to be allowed to stay, chiefly Germany and Sweden. The pressure on these countries is growing—Germany expects to receive 800,000 asylum application this year, nearly four times as many as in 2014. On August 20th Thomas de Maiziere, Germany’s interior minister, warned that Germany’s Schengen membership may be unsustainable unless other countries share the burden of accepting asylum seekers. Closed borders would mean that Germany could turn away people at its borders. Terrorism is also a factor. After last week’s thwarted attack on a train from Amsterdam to Paris, the Belgian prime minister, Charles Michel, called for review of the Schengen rules in a way that would allow more checks to passengers’ identity and luggage, in effect reinstating some border controls.

For fire år siden var det Frankrike og Italia som ville revurdere Schengen. Schengen-avtalen gir rom til midlertidig stenging av grensene og innføring av grensekontroll når den nasjonale sikkerheten står i fare. Med tanke på alle terroristangrepene i Europa, så må det vel nå sies at faren for terrorisme nå er blitt permanent. Men The Economist ser ut til å mene at Schengen-avtalen er verdt risikoen:

But if controls remain for more than short periods, they risk reversing decades of European integration. The effects wouldn’t just be notional: various studies over the years have argued that the Schengen agreement led members to form closer trading partnerships, boosted both imports and exports, and drew tourists. Schengen is among the most visible manifestations of European unity; its erosion would send a powerful signal.

For noe sprøyt. Storbritannia har greid seg utmerket uten Schengen. Dessverre er heller ikke terrorismefaren noe mindre der, men mange av Storbritannias terrorister er hjemmeavlet og ikke ny-importert. De kommer fra parallellsamfunnene som har fått vokse frem i toleransens misforståtte ånd.

Nettavisen

sxc0881fx25

Politiets arbeid må føles som rene Sisyfos-jobben. 

Nettavisen