Andre land har virkelig fått opp øynene for at Sverige ikke lenger bare er Volvo, blondiner og Ikea. Sist ut er BBC som har vært på besøk i Gøteborg og skrevet om hvorfor Sverige er blitt en av Europas største eksportører av jihadister. Mer enn 300 personer har «reist fra Sverige for å kjempe i Syria og Irak» (det er tross alt politisk korrekte BBC).

I Gøteborg møter BBCs journalist, Yalda Hakim, en naiv jente som har kommet alene tilbake fra Raqqa i Syria hvor hennes jihadektemann ble drept. Til å begynne med hadde alt sett fint ut og hun hadde vært glad for å være der. Men etter at mannen hennes døde hadde hun begynt å se ting som var ukjent for henne. Ting som ikke stemte med «hennes» islam.

«Da de brente den jordanske piloten spurte jeg dem hvorfor de ville brenne et menneske. Er det riktig i islam? Hva jeg vet er at du ikke har lov til å brenne noen».

Den stakkars piloten ble kanskje avlivet på «feil måte» i henhold til hennes islamtolkning?

Alt var ikke helt bra i Raqqa heller. Lyden av Yezidikvinner som ble voldtatt i naborommet, pisking, drap og det konstante bomberegnet. Hverdagen for en jihadbrud i Syria. Hun kom seg tilbake til Sverige via Tyrkia. Datteren hennes er skadet i ansiktet. Hvorfor reiste hun til Syria, til Den islamske stat, vil intervjueren vite.

«Når du går denne veien så tenker du ikke på det jordiske liv. Som at du kan ha en god seng. Du bryr deg ikke om slike ting. Du tenker bare på den raskeste veien du kan dø og komme til himmelen.»

Jeg kan ikke huske å ha sett at de såkalte norske ekspertene har nevnt at motivasjonen for å reise til Syria var for å dø raskest mulig. Hva skjedde med utenforskapet, med de manglende utdannelsene og jobbene? Det er tydeligvis vanskelig for mange å forstå at denne jihadgjengen opererer med et helt annet verdisett og en helt annen tenkemåte. Målet er å dø.

Minst 100 personer har reist fra Gøteborg til sitt himmelske kalifat. 311 svenske jihadister høres snaut ut. Hvis 100 har reist fra Gøteborg, hvor mange har ikke reist fra Malmø?

I drabantbyen Angered er det blitt tøft, fastslår BBC.

Angered has become a tough area to police. Parts of it are classified as «vulnerable», which in Swedish police terminology indicates a breakdown of law and order, among other things, and the emergence of a parallel society.

Deler er klassifisert som «sårbart». Sårbart! Man gir seg ende over. Det er så sårbart at det er livsfarlig for brannvesen, politi og andre offentlige tjenester å bevege seg der. For ikke å snakke om svensker!

Det er de som slutter på skolen som ekstremistene sikter seg inn på, mener BBC. Hva skjedde med motivet for å reise til Syria for å dø så fort som mulig? Nå er det plutselig mangel på skolegang som er forklaringsvariablen.

Meanwhile, two-thirds of children have dropped out of school by the time they are 15, and unemployment is 11% – high by Swedish standards. It’s these vulnerable young people that the extremists target.

Det er mange årsaker til at folk blir jihadister. Og det har noe med islam å gjøre. Det har mer med islam å gjøre enn avbrutt skolegang.

BBCs skaper et mykt inntrykk av de harde realitetene. Ordene er velvalgte:

After the interview I drop her off on the outskirts of the city. Driving away, I notice her playing with a stray cat – looking just like any other shy young girl.

Eh, dette var hun som dro som jihadbrud med ønske om å dø så snart som mulig. Nå er hun en sjenert liten jente som klapper pusekatter.

One softly spoken young man – who I will call Imran – told me hardline recruiters were manipulating young people who had lost their way, and encouraging them to join IS.

«Softly spoken». Nok en uskyldig ung mann som vet alt om jihadrekruttering. Burde ikke han heller gå til politiet med sin informasjon? Men hva sier den unge mannen med den myke stemmen?

«Like a big brother will say to you, like a father will say to you, ‘Stop doing drugs, stop hitting people. Come with us instead. Fight for God. Fight for Allah. Fight for your freedom of the Muslims. The Muslim people are being killed and raped. You are wasting your life. You don’t get nothing from the Swedish people.’

«This guy has been a criminal just like me and done a lot of bad stuff. And now he is coming to me and telling me, ‘You have to change.'»

Å, så han er en kriminell? Ja, ja, han kan jo ha myk stemme allikevel. Hvis muslimer er så bekymret for at kvinner blir voldtatt og vil reise helt til Syria for å hindre det, så har jeg et tips: Det skjer i ditt nabolag. Eller er det slik at det er feil kvinner? Svenske kvinner uten verdi – hvem bryr seg vel om dem? De ber jo om det, selv de som sitter i rullestol.

Annengenerasjon faller mellom to stoler, observerer BBCs journalist. Førstegenerasjon er takknemlige, men annengenerasjon føler ikke at de hører hjemme noe sted.

Many of their parents fled war-torn countries in search of safety and found it in Sweden. They appear grateful for what the country has offered them. Their children, however, often feel they’ve been discriminated against and left out of the system. Many young people I spoke to said they felt disconnected from the country where their parents came from – but didn’t feel they were Swedish either.

_91550400_angered-3_976

Eksempel på mødre i Sverige som gjør sitt ytterste for at barna skal vokse opp godt integrerte. Det er en vits. En dårlig sådan.

En svensk politimann mener at problemene i Gøteborg skyldes nedskjæringer i politiet. Ulf Bostrom er Sveriges eneste «integrasjonsbetjent».

Vi har mistet mer enn 50 % av politiet her, sier han. Du kan se det selv. Hvor mange politi har du sett i de områdene du har vært, spør han intervjueren. Ingen, svarer hun.

Bostrom er heller ikke fornøyd med håndteringen av jihadister som returnerer. Ingen er blitt arrestert, sier han. Siden april har det vært forbudt å reise ut med hensikt til å begå jihad og terrorisme.

Den britiske journalisten klør seg nok i hodet. Hun spør seg selv: Hvorfor vil noen som er oppvokst i Gøteborg, skulle ønske å reise fra et av de fredeligste og progressive landene i verden for å slå seg sammen med voldelige ekstremistgrupper i Midtøsten? Svaret viser at heller ikke hun har skjønt et plukk av hva som foregår. Hele ansvaret ligger hos Sverige og svenskene, mener hun:

Med så mange av dem som sier at de ikke føler seg svenske, er kanskje spørsmålet: Har integrasjonen og Sveriges eksperiment med multikultur feilet?

BBC